28 Ocak 2010 Perşembe

Kültürümüz ve Nasreddin Hocamız

Bizi biz yapan, diğer medeniyetlerden ayıran ve öne çıkartan kültürümüzdür. Geçmişimizle çok övünürüz çünkü sağlam bir kültür ve medeniyete sahiptik. Birçok mücadeleler dahi verdik. Ama günümüzde kültürümüze ne kadar yakınız, geleceğe ne kadar aktarıyoruz bilmiyorum. Zamanla dilimiz bile bozuldu, Türkçe' yi düzgün kullanmak bir yana onu yabancı kelimelerden arındırmaya çalışıyoruz. Ne kadar başarılıyız?Biz batı gelişmişliğinden yararlanmayı planlarken zamanla onlara benzedik, değil mi? Almamız gerekenler yerine örnek alamamız gerekenleri aldık. Bu ruhumuzda var sanırım... Artık inanış ve kültür olarak topraklarımızdakilerden uzaklaşmaya başladık. Tıpkı Noel Baba' yı sahiplenerek. Dünyada yeni yılın simgesi olması bir yana, bu durumu çok farklı boyutlara taşıyanlarda var malesef! Gerçek şu ki bizim kültürümüz ve inanışlarımızla bağdaşmayan bir unsur fakat genel bir simge olduğundan birçok yerde kullanıyoruz. Herkesin kültürüne, inanışına saygımız sonsuz.
 Charles Dickens' ın  "Bir Noel Şarkısı" kitabını okuyanlar, yabancılar için noel ruhunun anlamını çok  iyi anlayabilir hatta o kitapta Noel Baba bile çok geçmez, bir semboldür.  Biz kendi kültür ruhumuzu insanlarımıza hissettirebiliyor muyuz? Noel babalarla çocuklarımızı büyütürken acaba 'Nasrettin Hocamız' dan ne kadar bahsediyoruz. Anneleriniz babalarınız size Nasreddin Hoca fıkralarını anlattı mı hiç ? Şimdi hatırladım da annem küçükken şöyle başlardı " Zeynep! Bir gün Nasreddin Hoca turşucu olmuş" . Demek istediğim, bizi biz yapan kültür öğelerimizi yabana atmayalım. Hele de dil konusunu kesinlikle es geçmemek gerekiyor. Şimdi kısa bir video seyredeceksiniz " Nasreddin Hoca ve Noel Baba". Ben beğendim, belki bazılarınız taraflı bulacaktır ama bence iyi düşünülmüş bir video!
 İyi Seyirler!



Videoyu hazırlayanlara teşekkür ederim!
Bookmark and Share

14 yorum:

Mesut Şen dedi ki...

=)) Yer yer komik ama genelde sert bir dili var anlatıcının. İzlerken, klibin sonunda noel babaya kesin küfür edicek diye geçti bir an aklımdan. =) fuck you falan demesini bekledim adama. =)

Öte yandan bu noel kültürünü ölesiye benimsemiş ve sahiplenen insanlara da kızmıyo değilim.

Dijital Günlük dedi ki...

Sen çok ilerisini düşünmüşsün.Yapmazlar öyle şey :))Nasreddin Hocamız var burda + Noel Baba'yı da ayrı bir kültürün ürünü diye düşünmek lazım. Nasreddin Hoca demişken aklıma Cem Yılmaz'ın anlattığı fıkra geldi :))
" What if it happens"
Noel Baba'nın farklı bir bakış açısıyla bir psikopos olduğu ve Antalya'daki Noel Baba Kilisesi' nde yaşadığı da söylenmekte. Ne kadar doğru bilmiyorum. Ama Herkesin bildiği, Kuzey Kutbu'nda yaşadığı :)

Uzayli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Ben bu videodaki sesin sahibini çok merak ediyorum. Çocukluğumdan beri duyduğum bir ses bu. Çok tok ve hoş bir ses.

Bilen var mı kim ismini falan arkadaşlar?

Dijital Günlük dedi ki...

Mars, bu dediğiniz fıkra güzel bir dejenarasyon örneği. Noel babaya sert gelmiş ama bu arada da Nasreddin Hoca'yı dejenere ettik.

Dipnot:Kültür konusunda söylediklerimde hiç de haksız değilim sanırım :)

Adam, bana da yabancı gelmiyor ses tonu, çok tanıdık. İsmini öğrenirsem, mutlaka söylerim.

Sohbet Hocası dedi ki...

gayet güzel bir video bence, söylediklerine katılıyorum zeynep. bi kere noel baba bizim kültürümüz degil ikincisi varlıgından bile süphe duyan onun var oldugunu iddia edenler, halbuki nasreddin hocanın hem yasadıgı gercek hem bize ait. neden baskasına ait bir şeyi bu kadar savunuyoruz anlamıyorum. külliyyen sacmalık bence. Ve bence anlatan sert degil, hatta gayet normal anlatmış, sadece gercekler her zaman acıdır, e acı geliyor bizede.
öte yandan bu son sözüm mars isimli arkadasa; noel babayı savunurken hocamız nasreddine niçin iftira atıyorsun ki bi kere nasreddin hoca emeksiz kazancı savunmazken o devirde mevcut olmayan piyangoyla aynı cümlede bilinen bir fıkrayı degiştirerek yazmak bence cok cirkin olmus, bence degerlerimizi bu şekilde hoyrat ve umursamaz bir şekilde incitmek yerine daha cok sahip cıksak şimdi dünya noel baba yerine nasreddin hocayı bilir, elalemin kültürü yerine kendi kültürümüzü tanıtıyor olurduk, halbuki simdi kendi kültürümüzü yadırgıyoruz...

Dijital Günlük dedi ki...

Hocam, son noktayı hızlı ve sert şekilde koymuşsunuz :)

Uzayli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sohbet Hocası dedi ki...

öncelikle yazı biraz mübhem kacmıs, dolayısı ile farklı birsey anlayamıyorum, belki ben kıt olabilirim biraz bilemiyorum, öte yandan su son yazınızdaki bir kac cümleyi ilk yorumun içerisine koysanız herhalde simdi son iki yorumu yapmamış olurduk. yorumu silmek ise sacma olur bence bırakın herkes farklı düşünceleri yada aynı fikirdeysek -ki son yazınız öyle diyor- degerlerimize sahip oldugumuzu görsün..

Dijital Günlük dedi ki...

Mars, yanlış düşünüyorsunuz, eğer öyle olsa ben yorumları onaylamam,değil mi? Hassas bir konu açıkçası, işin içinde kültür ve din unsurları olunca yanlış anlaşılmaya müsait oluyor. Sanırım gerekli şeyler açıklanmış, kimseyi rencide etmek değil amacımız. Düşüncede serbestsiniz. Sonuçta buralarda bir tartışma ortamı, haksız mıyım? Kimsenin zan altında kalmasını istemem. Her yorum için teşekkür ederim.

Uzayli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sohbet Hocası dedi ki...

silmenin sacmalıgını izah edeyim, hani cocuklar vardır kavga ederler biri kızar ver topumu der gider onun gibi, alınmayın ama yazıp yazıp sonrada okunduktan sonra silecegim demek cocukca bence, herkes yazısını kendisine göre gayet acık bir sekilde, yazıyor ama ben kabul ediyorum yanlıs anlamısımdır diye, nihayetinde ikinci yorum ile anlastıgımızı sanıyorum aa pardon anladıgımı sanıyorum...
bu arada zeynepcım msn, skype, facebook, twitter her yerde böyle uzun yazısıyoz diye yakında topa tutacaklar bizi, berraya malzeme verecez sonra haberin olsun :D

Dijital Günlük dedi ki...

Sevgili Sohbet Hocası ve Mars, bu konun buraya gelmesini istemezdim. En azından bir sonuca bağlanmasını umuyordum ama gene farklı yöne gitti. Biz iki kültür arasındaki ayrımı incelerken kendi içimizde ayrımlara gittik şu an. Burası sonuçta sanal bir platform ve dandik bir konuda da tartışma olmuyordu. Yanlış anlaşılmalar, izahlar yapıldı. Sohbet Hocası da insanları aşağılamak gibi bir amacı olmayan biridir, tanıdığım kadarıyla.Kültür konusunda hassas insanlar olarak, bu konun uygun şekilde bitmesini istiyorum lütfen, rica ederim.
Saygılarımla...

Berra Bayka dedi ki...

videoyu begendim anlatılmak istenen gayet güzel bir dille anlatılmış ..sert değil bana göre tam dozunda.ayrıca çok güzel bir konuya değinmiş zeynepcim bizim nasreddin hocamız var noel baba ya ne hacet ama günümüzde malesef bi çok kişiler noel babayı benimsemiş durumda..

bana malzeme vermekten korkmayın çöplüğümde size her zman yer sayın hocam :)

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails