13 Kasım 2009 Cuma

Suluboya Severler

Suluboya mı, pastel mi, yağlıboya mı? Hangisini tercih edersiniz? Resim sanatının içindeyseniz her tekniğe "evet" dersiniz. Her malzemenin verdiği etki bambaşkadır. Ama ilköğretimden beri resim derslerinde kullanığımız temel iki malzeme vardır; suluboya ve pastel boya. Genellikle tercih edilen ise pasteldir öğrenciler arasında, küçük kardeşime de sorsam pastel der. Ama ben suluboya derim. Onun etkisi bir başkadır. Bir de baktıktan sonra suluboya yapmak için bir heves gelir, bu hevese ilham mı desek bilmiyorum ama iyi bir suluboya karşısında büyük bir sanat hazzı alırsınız, etkiler sizi. İki rengin birbiriyle karışımı, boyanın suyla dağılımı, oluşturduğu etki bir başkadır (anlatılmaz yaşanır mı desem (: )
Bu yazıma 'Suluboya Severler' diye başlık attım çünkü size Facebook'ta suluboyayla ilgili bir grubu tavsiye edeceğim. Facebook' u birçoğumuz hatta büyük bir kısmımız muhabbet, tanışma, video seyretme, paylaşım yeri olarak kullanıyor. Ama Facebook'u maksat muhabbet olsun diye de kullanmayanlar var, bir çok tasarımcı, sanatçı, çizer vs. uluslararası sanat paylaşımı, portfolyo sunumu, tanıtımları için kullanıyor. Böylelikle oturduğunuz yerden birçok görsel çalışmaya, sanatçıya ulaşma imkanı sahip oluyorsunuz. Eğer alanınızla ilgili arama yaparsanız karşınıza sanatla tasarımla ve birçok konuda faydalı gruplar çıkacaktır. Gel gelelim benim tavsiye edeceğim grubu, bu grubun adı "Watercolor Lovers 水彩人" . Grupta 2500 e yakın suluboya çalışması bulunmaktadır. Artık zamanla bu sayıyı da geçeceği malum. Tavsiyem, gruptaki çalışmaları incelemeniz, isterseniz çalışma sahipleriyle mesajlaşabilir ya da arkadaş olarak ekleyip, kendi profillerindeki çalışmalarına bakabilirsiniz. Geçen gruba baktığım da her ne kadar 2500 çalışmaya bakma fırsatım olmasa da ilk bölümlerdeki çalışmalar çok güzeldi ve İsmail Kadir adlı suluboya sanatçısının çalışmalarına da bayıldım. Suluboya etkileri çok güzel. Kendisini isminden dolayı Türk zannedeceksiniz belki ama değil, kendisi Malezyalı bir sanatçı. Gruba katılıp, çalışmalarını inceleyebilirsiniz. Diğer dikkatimi çeken isimse Gray Walters. Onunda kendisine has bir tarzı bulunmakta. Gruptaki tüm suluboya çalışmalarını inceleme şansım olmadığından şu anlık iki isim veriyorum, diğerlerini siz keşfedebilirsiniz tabi bende :) Suluboya demişken Türkiye'deki iki şahane suluboya sanatçısını da es geçemeyecem, bir çoğunuz bilir; Asuman ve Atanur Doğan. Bu iki sanatçının suluboya çalışmalarına mutlaka bakın! -> DOĞAN ART Çok güzel çalışmaları vardır hatta harika!
Suluboya yapamasanız bile, çalışmaları inceleyerek suluboya zevkini yaşayın.


Bookmark and Share

2 yorum:

Mesut Şen dedi ki...

O resimlerin sulu boyayla yapıldığına inanamıyor insan. Yuh artık! Ben hiç sevmezdim ilkokulda suluboyayı. Meğerse nefis bir şeymiş. Harika resimler var. Teşekkürler Zeynep.

Dijital Günlük dedi ki...

Aslında suluboyaya hakimiyet pastel boyadan zordur ve öğrencilerin tercih etmemesinin diğer sebebi suyuydu fırçasıydı,uğraşmaktan çekinmeleri biraz :)
Ama çalışmalar çok güzel, hayran olmamak elde değil! Türkiye'de de bunu iyi yapan isimlerin olması çok güzel.Sanat aşkına herkese teşekkürler.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails