2 Ekim 2010 Cumartesi

Rzeszow


Rzeszow' daki 6. günüm. Sanırım çevreye alışmaya başladım. Çok büyük bir şehir değil ya da kaybolacağımız bir yer. Düz bir alan üzerine kurulmuş Kardeniz'in eğimli yamaçlarına, dağlarına benzemeyen bir yer. Şehrin ortasından bir nehir geçiyor ve gece görüntüsü çok hoş. Henüz orayı keşfetme fırsatımız olmadı.



Mimarisi çok hoş, özellikle esk binalar size yabancı bir yerde yabancı bir kültür  içinde bulunduğunuzu daha çok hissettiriyor. Yurdumun yakınların da alışveriş merkezleri var. Özellikle alışveriş yaptığımız hipermarket Tesco :) Bize en uygun ve ucuz yer, 24 saatte açık. Çevresindeki alışveriş merkezleri mobilya, elektronik, teknolojik, kıyafet üzerine hatta Çin mallarının satıldığı bir alışveriş merkezi bile bulunmakta :)

Rzeszow' un ismini telafuz etmek zor oldu bizim için hatta, tren bileti alırken yanlış telafuzdan dolayı kimse anlamamıştı ve yazmak zorunda kalmıştık. Telafuzu şu şekilde; Jaşuw (Rzeszow) . Lehçe şu an bana göre gerçekten zor bir dil, ne de birşey anlayabiliyorum . Şu anlık sadece birkaç kelimesini öğrenebildik tabi telaffuzu çok farklı. Kolaylıkla söyleyeceğiniz kelime ' evet' dir ve lehçesi ' tak' dır. Okunuşu da o şekilde tak (evet ).

Hava çok soğuk şu an yani kendi memleketimdeki kış soğu var ama güz dönemi, kış dönemi nasıl olacak tahmin edemiyorum. Hatta 10 gün sonra kar yağar diyorlar. Sanırım ben burda hayat boyu giyebileceğim tüm kışlık kıyafetlerimi alacağım. Geldiğimden beri güneş görmedim ne de akşamları yıldızları :)


Burda hayat erken bitiyor. Saat 5 olduğunda dükkanlar kapanmaya başlıyor ve bu durumu pek sevmiyoruz biz :) O saatten sonra da çok fazla insan görmek mümkün olmuyor. Tabi bu soğukta kim gezmek ister ki :) Ya eve ya bara gidiyor insanlar. Perşembe, cuma, cumartesi parti zamanlarıymış.

İnsanları tipik zaten, renkli gözlü sarışın ya da kumral :) Her tür boylusu ve kilolusunu bulmak mümkün ama daha çok boylu poslu oluyorlar. Gözlemlediğim kadarıyla soğuğa dayanıklı insanlar, özellikle bayanlar. Onlara hayret ediyorum, şu soğukta mini mini etekler ve topuklu ayakkabılarla rahat gezebiliyor.

D.S. Filon adlı bir yurtta kalıyorum. Kaldığım yurt Türk yurtlarına benzemiyor, girişler çıkışlar rahat. Kimse sizi denetlemiyor. Odamızda buzdolabı, internet ve kıyafet, malzeme ve kitap dolapları bol. 4 kişi aynı aynı tuvalet ve banyoyu kullanıyoruz. Her zaman sıcak su var :) Ortak bir mutfağımız da var. Buraya geldiğimizde marketten ilk aldığımız şey tencere ve ketıl oldu. Tabi ketılımız bozuldu :) Tenceremizle ilk yaptığımız şey sabah sabah bir tarhana çorbası ve yapmak, sıcak sıcak içmek oldu.

 Buraya gelirken Zümrüt ve ben toplam 53 hazır çorba getirdik  ve bir sürü de çay :) Henüz aç kalmadık açıkcası, burda Türk dönercilerde bol. Buradaki insanların bir yemek kültürü yok açıkcası. Genelde hazır gıdalar tüketiyorlar. Bir tane meşhur yemekleri var, adı da 'Piegori' . Henüz ne gördüm ne de tattım :) Ekmekleri ya çok uzun ve ince ya da poğaca kadar :)


Paralarını Türk lirasına göre hesap etmek zor olmuyor. Örnek vereyim; 1200 ziloti=600 Tl . 1 zilotiden düşük paralar groszy olarak adlandırılıyor yani bizim kuruş :) Otobüs bol, öğrenci ve sivil için ayrı biletler var. Büfelerden alıyoruz biletleri (her durakta bir büfe var hemen hemen), otobüse girdiğimizde küçük bir makine var, ona sokup damgalatıyoruz :) Bu küçük makine şöforün yanında değil, otobüsün her kapısının yanında bulunuyor. İstediğiniz kapıdan girebilirsiniz ama bu sistem Türkiye' de suistimal edilebilir :)

Şimdilik  gözlemlerim bu şekilde. Alıştıktan sonra başka gezilerimizde başlaması muhtemelen :) Önce Polonya' yayı sonra kısmetse Avrupa' nın birkaç ülkesini görmek nasip olur.
Bookmark and Share

55 yorum:

biyasimadahagirdim dedi ki...

postu keyifle okudum, sayende sanalda olsa gezip göreceğiz;) (bu arada tarhana çorbasının kokusu buraya kadar geldi, afiyet olsun:D )

Dijital Günlük dedi ki...

Çok teşekkkür ederim Şanslı. Benim yerime de bol bol yiyin Türkiye'de. Bizim yemek kültürümüz gibi bir kültür yok :)

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım senden iyi haberler almak güzeldi.
Yazını çok keyifli okudum.
Soğuk havalara hiç dayanıklı değilim ben.
Orada olsam etek giymezdim herhalde::))
Sevgiler:)

Dijital Günlük dedi ki...

Burda hava Türkiye'den çok farklı, soğuğu farklı :) Etekle dolaşmak bence çok zor olur ama kızların bazıları tayt ve mini etekle dolaşıyorlar, şaşırıyorum :) Burda üşütmemek için sıkı giyinmek lazım güz ve kış döneminde :)

sevgilerle canım...

Adsız dedi ki...

Okulda açılan ek kontenjanla ilgili ikinci dönem rzeszow'a gelme ihtimalim var, ama kararsızım çok.Aydınlattığın için çok sağol, devamlı takip edicem blog'unu:D

oktay dedi ki...

İkinci dönem okulda erasmus için açılan ek kontenjandan dolayı rzeszow'a gelme ihtimalim var. Ancak ineternette çok da fazla bilgi bulamadım, bu blog hariç. Takipcisi olucam:d

Dijital Günlük dedi ki...

Hangi üniversiteden geleceksiniz Rzeszow' a ve hangi bölüm? Yurt dışı deneyimini kaçırmamak lazım.O yüzden tavsiye ederim. Ama tekrar imkanınız olup da erasmus sınavına girip daha farklı ülkeler tercihiniz varsa, ( örneğin İsveç gibi) tekrar düşünebilirsiniz. Açıkcası beklentileriniz neler? Yani ona göre şekillenir gelip gelmemek. Rzeszow'a alışmak zor değil. Fiyatlar Türkiye gibi sayılır.Aç kalmazsın :) Erasmus öğrencileri için eğlenceler olur, olmasa bile partiler burda bol. Dozunu da kaçırmamak lazım. Rahat bir şehir :)
Bende Rzeszow'la ilgili bilgilere devam edecem blogta... Size de yardımcı olmaya çalışırım.Sorularını varsa sorabilirsiniz.

Güneş dedi ki...

rzesow la ilgili daha fazla bilgilendirirsen çok sevinirim. Bazı şüphelerimiz var mesela orada akşamları eğlenmek için nerelerde gidicez? clup ları warmış galiba rzesowda da warmı, yada başka nerelere gidicez. Varşovaya gitmek kolaymı? rzesowun ençok nelerini beğendin.Dezavantajları warmı, 6 ay orada kalmaya değermi sonuçta izmirdede çok sıkılmıyoruz pişman olmayalım gideceğimize. İnsanları soğukmu? ingilizce konuşanlar coğunluktamı, baya soru sordum galiba :)) şimdiden teşekkürler.

oktay dedi ki...

Yaşar Üniversitesi'ndenim, endüstri mühendisliğinde okuyorum, sadece Türkiye'de endüstri mühendisliği olduğu için ders uyumu çok zor. Derslerin uyduğu nadir yerlerden biri Rzeszow. Açık konuşmak gerekirse biraz daha büyük biyer tercihimdir, sonuçta bir dönemimi geçireceğim orda, yurt odasında tıkılı kalmaktan korkuyorum. Ders dışında vakit geçirmek için ne tip yerler var, mesela canlı müzik yapan yerler var mıdır?vb. Bir sorum daha olucak:) Diğer il ve ya ülkeleri gezme konusu nasıl sağlanabiliyor ve bu geziler maddiyat olarak yıpratıcı cinsten mi:)

Dijital Günlük dedi ki...

Eğlence bol burda :) Buranın insanı eğlenmeyi, içmeyi seviyor. En katolik ülke olmasının yanında en çok içki tüketen Avrupa ülkelerinden biri. Ben Filon diye bir yurtta kalıyorum, yurdumun hemen yanında bar ve disco var. Hatta erasmus öğrencileri ücretsiz faydalansın diye bize özel kart çıkarttılar. Onun harici akşamları takılacağınız disco bar bol :) Ayrıca size eşlik edecek çok kişi bulabilirsiniz, şehir içi ulaşımda ucuz :)
Varşova' ya normal trenle 6 saatte gidebilirsiniz. Burda trenler yaygın ve ucuz :)Ben Varşova' dan Rzeszow'a 43 zilotiye geldim.
Yaşlı kesim ingilizce pek bilmiyor ama genç kesim ingilizce konusunda yardımcı oluyor ama kesim kesim değişiyor bu. Ayrıca bölümden bölüme de hocaların ingilizce bilme olasılığı değişiyor. Zaten ücretsiz lehçe eğitimi de veriliyor. İzmir ile Rzeszow kıyaslanmaz :) İzmir' i mutlak ararsın... Arkadaşlar, yurtta takılmazsınız. Bu size bağlı :) Zaten erasmus öğrencileri diğer öğrencilere oranla daha rahat olacağınızdan Rzeszow dışına geziler ayarlayacaksınız. Türkiye' ye oranla burdan Avrupa' yı dolaşmak uygun. Bazen uçak bileti fiyatı bayağı düşüyor.İyi takip etmek lazım :) Bizde şu sıralar, İtalya/ Barselona/Madrid/ Paris için gezi planı ayarlamaya çalışıyoruz :)
Rzeszow ile sınırlandırırsanız kendinizi sıkılırsınız :)

Rzeszow' da hangi üniversiteye geleceksiniz? Benim bildiğim bu şehirde 3 tane üniversite bulunmakta. Ben, Rzeszow Üniversitesi'ndeyim, devlet üniversitesi... Diğerleri özel üniversite fakat erasmus öğrencilerini de bu üniversitelere gönderiyorlar :)
Ben 2 dönemlik burdayım... Bir dönem olsa da yurt dışı olayını kaçırmayın derim.Bulunduğunuz illerle kıyaslayınca belki Rzeszow sizi hayal kırıklığına uğratabilir ama burdan dünyaya açılmak Türkiye'den daha kolay malum :)

oktay dedi ki...

Çok sağol bilgilerin için:) Üniversitenin adını bilmiyorum, bi de ona bakıyım.
Aklıma sorular geldikçe rahatsız edicem:)

Adsız dedi ki...

mrb bnde erasmusla bahar dönemnde Rzeszow a gelicm ama ciddn merk ettiğim bikaç şey var mesela polonyanın dili lehçe olması sebebiyle derslerin lehçe werilebilceğni duyduk warmı böyle bişey? o durumda derslerimz sayılmıcak inglzce almadğmz için bu doğrumu bnu merak ediyorum.. birdee alcağmız derslerin orda açıılmama durumu oluyomu madur kalırmyz bu konuda? biran önce cewaplarsanız sevinirm şimdiden teşekkürler..

Dijital Günlük dedi ki...

Arkadaşım, benimde bazı derslerim ingilizce değil hatta hocalarımın bir kısmı da ingilizce bilmiyor ama ingilizce bilen öğrenciler vasıtasıyla bizden istediklerini belirtiyorlar. İngilizce bilen hocalar lehçe ders anlatımdan sonra bizim için ingilizce de anlatıyorlar. Diğer bölümlerde durum nasıl dersek, matematik bölümde arkadaşlar var. Dersleri Lehçe ama hocalar onlara ingilizce ödev vererek açığı kapatıyorlar, derslere de girmiyorlar.Derslerin açılma durumu hakkında birşey diyemeceğim pek bilgim yok ama uygun bir sayudaysanız açıyorlar sanırım. Ben Türkiye' de ders seçimi yaptım fakat buraya gelince değiştirmek zorunda kaldım, çünkü ECTS puanları değişti ve ekstra dersler aldım krediyi tamamlamak için... YAni buraya gelince mutlak ders değişikliği söz konusu oluyor. Bu soruları burdaki koordinatörünüze mutlaka sorun...Ama aksilik yaşatmazlar sanırım.

güneş izmirden dedi ki...

ben univercity of technology e gelicem haftaya. acaba hava nasıl orda nekadar kalın şeyler almalıyım? -1 derece yazıo genelde içi yünlü uzun paltolar mı giyilio çünkü izmirde onlardan bulmak zor yoksa uzun olmayan normal kalın montlarda idare edermi orada.

güneş izmirden dedi ki...

slm ben murat, bir hafta sonra izmirden gelicem rzeszow a merak ettiğim şey orada hava nasıl? çok kalın ve uzun mont mu almak gerekio? malum burdan çok kalın şeyi bulmak zor. nasıl giysi almalıyım.

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba Murat, Rzeszow'da sıcaklık gece -14 ve -20 lere düşüyor. Gündüzde -3 ,1 arası gibi... İki buçuk aydır kar içindeyiz. Ben şu an Türkiye'yim, bir buçuk hafta sonra Rzeszow'a geri döneceğim. Orda bulunan arkadaşım karın eridiğini söylüyor ama sıcaklık -7 de dedi :) Kar erimesine de aldanmamak lazım, gene yağabilir. İzmir'den gelen biri olarak Rzeszow sana çok soğuk gelebilir.İçi yünlü pantolanlar giyildiğini görmedim, yani normal pantolon giyen içten içlik ya da tayt giyniyor pantolon altına duruma göre tabi. Olurda yeterli gelmezse getirdiklerin, ordan şartlara uygun kıyafet alabilirsin. Türkiye'ye yakın fiyatlar. Mümkünse en kalın montunu al yanına. Bere,atkı, eldiven de unutmamak lazım. Sanırım birkaç ay daha devam eder soğuklar...Olurda o soğuğa yeterli olmazsa montun içten daha kalın giyinerek sorunu çözebilirsin.Bir erkek için o soğuk nasıl olur tam bilmiyorum :)Ama yurtta, okulda,markette üşümezsin, ısıtma sistemleri iyi. Ama dışarsı çok soğuk...

Unknown dedi ki...

Merhana,ben Sinem erasmus sınavına giricem mart sonunda bölümüm polonya da 2 üniversite ile anlaşmalı varşova üniversitesi ve rzeszow üniversitesi şehir güzelliği diğer ülkeleri gezme açısında konumu ve üniversite eğitimi acısından hangisi daha iyidir acaba? Şimdiden teşekkürler.

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba Sinem,
Sana tavsiyem Varşova Üniversitesi'ni seçmen. Varşova bir başkent, Rzeszow ise Varşova'ya göre küçük bir yer. Polonya soğuk bir ülke, şehir mimarileri de birbirlerine çok yakın. Rzeszow küçük bir yer olduğundan Varşova'ya göre nufüs az, sistemli ve rahat bir yer. D tipi Polonya vizesine sahip olacağından 3 ay başka ülkelerde kalma hakkına sahipsin, rahatlıkla diğer ülkeleri gezebilirsin. Avrupa'nın kapıları sana açık :)
Erasmus sınavında başarılar dilerim!

Adsız dedi ki...

selamlar, bu bilgeleri paylaştığından dolayı çok teşekkürler gerçekten.ben de rzeszowa gitmeye hak kazandım erasmus için.
güzel bir şehir mi erasmus yapmaya değdi mi sence ,ayrıca insanları sıcakkanlı mı,yani nazist insanlar çok yok dimi orada.
cevaplarsanız sevinirim

Dijital Günlük dedi ki...

Burda nazist filan yok :) İnsanlar iyi, ingilizce bilmediklerinden belki bir çoğu uzak duracaktır ama iyi insanlar. Rzeszow rahat bir yer. Ne de pahalı bir şehir. Ama geldiğiniz şehir büyükse belki Rzeszow'u garipsersiniz. Ama Rzeszow'la kısıtlamamk lazım, diğer şehirlere gitmek içinde bir fırsat. Benim alanım açısından memnunum, hocalarım iyi ve birebir ilgileniyorlar.Diğer bölümler için çok yorum yapamıyorum, eski erasmus öğrencilerin yaptıklarından sonra yeni gelen erasmus öğrencileri farklı tepki verebilir ama bu durumu değiştirmek sizin elinizde. Türkiye'yi sevmeyen hocalarda çıkabilir diğer bölümlerde, kesin birşey diyemiyorum ama ben kendi bölümümde rastlamadım.

Adsız dedi ki...

çok teşekkürler tekrar :)haklısın rzeszowla sınırlamamak lazım.kaç defa erasmus olacaz dimi.
Bir şey daha sormak istiyorum unutmuşum,şimdi ben oraya bahar dönemi gideceğim.Buna rağmen havalar yine çok soğuk mu olacak orada,ona göre birşeyler alalım:)Dersler %100 ingilizce mi?.
mühendislik okuyorum gideceğim yer rzeszow university of technology okulun tam adı.bu okul tam olarak nerede ya da şöyle ifade edeyim kampüslerin hepsi bir arada mı orada?Ayrıca yurt bulma konusunda sıkıntı yaşar mıyım?hadi yurt çıktı diyelim erasmusları bir araya mı veriyorlar? Yurtlar yakın mı kampüse acaba?
şimdilik aklıma gelenler bunlar.cevaplarsanız sevinirim.zaman sıkıntım yok bu arada.uzun uzun cevaplar verebilirsiniz aceleye gelmesine gerek yok yani :)
yeniden teşekkürler...

Dijital Günlük dedi ki...

POLITECHNIKA RZESZOWSKA-Rzeszow University of Technology :) Bu üniversitenin bulunduğu yer, tam şehir merkezinde değil, bölümler ana kampüse yakın mı ya da ayrı yerdeler mi bilmiyorum. Ama rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğin bir yerde. Ben Rzeszow Üniversitesi'ndeyim ve bölümler farklı yerlerde. Benim bölümüm merkezden uzak, 2 otobüsle okula gidiyorum.Yurtları üniversite ayarlıyor, mümkün olduğunca erasmus öğrencilerini aynı odalara yerleştiriyorlar. Polaklarla uyum sağlamada sorun olabilir diye. Benim yurdum senin üniversitene yakın diyebilirim, Rzeszow'a geldiğinde ismini mutlaka duyarsın ve discoyu, eğlenceyi seviyorsan benim yurdun altındaki discoya da mutlaka gelirsin :))) Bizim yurtta erasmus öğrencilerini ilk 2 kata yerleştiriyorlar, Türkle Türk, İspanyolla İspanyol aynı odaya yerleştiriyorlar. Yurt fiyatları aylık 150 Tl. Politechnika' nın yurtları bildiğim kadarıyla kampüse yakın.Dersler konusunda kesin birşey diyemiyorum. Benim dersler lehçe fakat hocalar bizim için ayrıca ingilizce anlatıyorlar. Ama bölüm olarak gelen erasmus öğrencileri çok ise Polonyalı öğrencilerle birlikte ders almıyorlar haliyle derslerde ingilizce anlatılıyor. Bölüme göre değişiyor. Bahar dönemi havalar mart sonuna doğru güzelleşiyor ve kar yağmıyor. Çok fazla kalın birşeyler getirmeye gerek yok diyebilirim.Çok ihtiyaçınız olursa burdan da telafi edilebilir.Ekonomisi ve fiyatlar Türkiye'ye yakın.Şimdilik diyebileceklerim bu kadar :)

Unknown dedi ki...

Nette gezinirken rastladım, İstanbulda yaşıyorum ama Almanya Dusseldorf'a 3 kez gittim oturduğumuz yere yakın bi yerde Polonyalılarda oturuodu, özellikle bayanlarının fizikleri çok güzeldi ama duyduklarıma göre çok kötü tanımlanmıştılar karakter olarak. Hırsız, alkolik umursamaz vs. O yüzden kötü bilirdim ben Polonyalıları hem kadın hem erkek olarak. Paylaşımı okuduktan sonra birazcık daha yumuşak bakabildim. Hala ordasın sanırım Allah yar ve yardımcın olsun.

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba Salih Bey,
Yaklaşık 7 aydır Polonya'dayım, Polonya'nın diğer şehirleri konusunda pek birşey diyemem ama Rzeszow'a çok fazla hırsızlığa rastlamadım, burdaki insanlar biraz daha sakin,rahat ve sistemli. Fazla inançlarına bağlı olduğundan biraz uzaklar gibime geliyor ama aynı şeyi başkenti için söyleyemem tabi ki ya da diğer şehirleri... Arkadaşımda buraya gelmeden sizin gibi birşeyler duymuştu ama öyle sorunları burda yaşamadık.İçki meselesine gelince, çok içiyorlar zaten dozunu kaçırdıklarında onlarda kopuyorlar. Burası Avrupa'nın en çok içki tüketilen yeri malesef, ne zaman içecekleri belli olmuyor :) Bir kez gelip bizden içki parası isteyen birine rastlamıştık :)) Böyle huyları da var ama düşkün ve evsiz kesimlerin... Kızları çok güzel, buna laf yok ve zaten bu özellikleriyle meşhurlar :)
Kısaca şunu diyebilirim, düşündüğünüz kadar kötü değiller,bazı huylarına kızsam da memnunum Polonyalılar'dan şimdilik :))
Birkaç ay daha Polonya'dayım, sonrasında kesin dönüş yapacağım Türkiye'ye... Hiçbir yer Türkiye gibi olamaz, hakikaten taşı toprağı altın bir ülkemiz var :)

Adsız dedi ki...

merhaba
hep bu resimlerinizi falan görmüştüm de hiç yorum yapmamıştımama bugün ilk defa yorumlarınızı okuyunca düşüncemi iletmek istedim.anlayamadığım polonya nın bayanlarının fiziğinin güzel olup olmaması neleri,ne kadar çok şeyleri değiştirebilir ki,konuşma esnasında bu cümle bile yazıda yer veriliyor.şehir değilmiydi ki önemli olan?insanın ilgilenebileeğişi normal şeyler,oranın kültürü,tarihi yerleri ve ya güzellikleri,eğlenmek,gezmek...yani fizikleri güzel değilse gidilmeyecek,güzelse mi gidilecek?böyle bir yoruma da çok şaşırdım.

Dijital Günlük dedi ki...

Malesef, erkekler için öncelikli şeylerden biri:D Siz dediğinizde haklısınız, aslında yurtdışına çıkmanın ana amaçı zaten Avrupa'yı görmek,yeni kültürler tanımak,birşeyler öğrenmek. Şu an bazıları eğitim ya da farklı kültürler için gelse bile burda değişikliğe uğrayabiliyorlar. Party hayatına, kızlarına çok fazla düşkün olmaya başlıyorlar. Eğlence, içki bunlar çok ucuz buralarda. Bizdeki gibi müstehcenlikte söz konusu değil, kültürleri bizimki gibi değil zaten.Herşey burda çok rahat, bunu her anlamda düşünebilirsiniz. Açıklayamayacağım birçok şey gördüm Rzeszow'da :) Dengeyi iyi yakalamak lazım. Yorumunuza da geç cevap verdiğim için kusura bakmayın, teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

merhaba
estafirullah,geç cevap vermiş değilsiniz.aslında ben bütün memleketleri kapsayarak söyledim ama,konu bu ülke içerisinde olunca ,mecburen onun üzerinden yorum yaptım.tabiki erkekler bayanlar gibi olmayabilir.bana göre de ,yemek içmek gezmek her nerede olunursa olunsun sevdiğin yürekten inandığın insanla harika.
tabiki kültürler her ülkenin farklıdır muhakkak,ama insanların karakteristik özellikleri de ülkelere göre değil,insana 7 yaşına kadar verilen bir durumdur.
ben sadece şu güzelim ülkenin yorumlarının içerisine öyle bir cümleyi yakıştıramamıştım o nedenle yazdım.
ancak kıracak veya sizi üzecek bir şey söylediysem özür dilerim.

Dijital Günlük dedi ki...

Estağfirullah, kırılcak bir şey yok bu konularda. Kimseyi incitmeyecek şekilde küçük tartışma ya da yorumlama. Sonuçta herkesin bir yorumu var, farklı bir açısı var, saygı duyuyorum.Ama işte bazı ülkeler farklı meşhur olunan şeylerle anılıyor kendi kültürlerinden öte. Bunu geçersem Polonyalılarında kendilerine has bir kültürü var, geleneklerini yaşatmaya çalışıyorlar; dansları, kıyafetleri, eski yaşam tarzları ve evleriyle. Blogta son dönemler bunlardan çok bahsedemedim yoğunluktan dolayı ama zamanla paylaşacağım inşallah. Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

öncelikle benim yaptığım yorumlarda herhangi bir kırılma yaşamadığınız için teşekkür ederim.ama ben ülkelerin kendi kültürlerini devam ettirmelerini çok doğru ve güzel buluyorum.ve de ben çok yaşlı biri değilim ama kendi örf ve adetlerimizi elimden geldiği kadar devam ettirmeye çalışıyorum.çünkü kültürümüzü sürdürmeyi bende seviyorum.düşünsenize insanın yaşlanınca torunlarına anlatacak ne hoş sohbetleri olur.
ve ben sizi de takdir ediyorum,gezip gördüğünüz yerleri çok güzel bir dille ve de profosyenel çekilmiş fotoğraflarla çok güzel anlatıyorsunuz.ve ayrıca berra hanımın çizimlerinden dolayı da kendisini takdir etmiştim.
ona da iletmiştim size de söyleyeyim;benim o kadar zor günlerimde sizin berra hanımın yaptıklarını,yazdıklarınızı,şiirlerinizi,şarkılarınızı hep okuyordum ve bana o kadar iyi geliyordu ki anlatamam.
ve gerçekten de o zor zamanları atlatmam da bilmeseniz de bana çok yardımcı oldunuz.
şu anda hayat benim için yarım ancak,yine de güzel demek lazım güzel olması için.
ben sizin yapıtlarınız için sizi tebrik ederim.yüreğinizi verdiğiniz yansıyor yaptıklarınıza.

Orçunnn dedi ki...

merhabalar. öncelikle ben erasmusla değil normal üniversite okumaya gideceğim ama karar veremedim. krakow ekonomi üniversitesinde mi okusam diyorum ama kabul için toefl,ielts gibi sınavları vermek gerekiyo. ama okul diploması olarak hangisi dha iyi bi üniversite???

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba Orçun,
Bence konum itabariyle Krakow Üniversitesi daha iyi. Eski başkent Krakow, hem yaşam hemde eğitim açısından daha iyi bir yerdir diye düşünüyorum. Bulunduğum şehirdeki üniversitede başvuruda yabancı dil sertifikası istiyor, C2,Toelf, Ielts artık hangisine sahipse başvuran kişi (hemen hemen her üniversite bunu ister). Almanya ve Norveç'teki bazı üniversitelerde ücretsiz eğitim imkanı var diye duymuştum, şart olarak öne koşulan tabi ki dil :)

Dijital Günlük dedi ki...

Papatya çiçeği, hayat her zaman herkes için güzel olmuyor. Zor günler geçirmişsiniz ama şimdi daha iyi olmak için çırpınıyorsunuzdur, buralara yazabiliyor, güzel düşüncelerinizi paylaşabiliyorsunuz, ne güzel! Berra'da sizden bahsetmişti, Berra'cığımda kıpır kıpırdır, insanı mutlu eder.Onunla internet üzerinde yolunuzun kesişlemesi güzel olmuş.Eminim size bir çok konu da yardımcı olmuştur. Bazen bir şeyler eksik olabilir ama mânen yarım kalmamaya çalışalım.
Sevgilerle...

Adsız dedi ki...

Öncelikle Erasmus programıyla gelmeyi düşündüğüm bir yer hakkında bu kadar ayrıntılı bilgileri bulmak çok güzel:) size çok teşekkür ediyorum:) Ben KTÜ'de iktisat öğrencisiyim ama ikinci dönem artık şöyle bi Trabzon dışına çıkayım diyorum:) Ve okulumuzun gönderdiği yerler içinde de en iyisi Polonya sanırım. (Litvanya ve Macaristan diğer seçenekler) Merak ettiğim genellikle yurt odaları orada kaç kişilik? Mesela tek kişilik ya da iki kişilik odalar da var mı) Bizim Trabzon'da KYK da kalan arkadaşlardan pek güzel şeyler duymazdımda:)Özel yurtta çok var Trabzon'da ordada bu kadar seçenek var mı bilmiyorum. Bir de ulaşım... Burdan oraya aktarmalı mı gittiniz, yoksa direk uçak var mı? Ne kadara mal oldu? Biraz uzun oldu sanki kusura bakmayın:) İyi günler:) Mehmet

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba Mehmet,
Benim gittiğim şehirde yurt odaları iki kişilik. Sizin alandakileri bizim yurda vermiyorlar,onları Hilton ya da Merkury isimli yurtlara yerleştiriyorlar.Bölümünüze en yakın yurtlar.Yurdun her katında ortak bir mutfak var. Türkiye'deki yurtlar hakkında pek bilgim yok açıkcası. Polonya'da yurda aylık 300 ziloty ödüyorduk. Polonya'ya THY ile 556tl gittim :)Varşova'ya kadar tabi. Varşova'dan da trenle yaklaşık 6-7 saat, Rzeszow'a vardım.THY hariç başka firmalar var,Rzeszow giden LOT ya da Lufthansa. Bu iki firmayı inceleyebilirsin. Pahalılar ama önceden alırsan daha uygun olabilir,hatta gidiş dönüş bakarsan,döneceğin tarih kesinse gidiş dönüş daha uyguna gelir.
Trabzon dışına çıkmak bu fırsatı değerlendirmek lazım :)

Adsız dedi ki...

Nerelerdesiniz sevgili zeynep.günlüğünüze artık bişeyler karalamaz oldunuz.size,berra ya bakarak ortaya çıkardığınız güzelliklere bakıyordum.uzun zamanlardan beri mahrum bıraktınız.mutlak işleriniz başınızdan aşkındır.benim boş gezenin boş kalfası olduğumu düşünmeyin sakın,bende çok yoğundum uzun zamandır.güzel bişeyler yapsanız,yayınlasanız ne güzel olur.emri vaki algılamayın sakın sözleri mi.tabii içinizden geliyor ise yapmanız önemli.
kendinize iyi bakın...

VitoCascioFerro dedi ki...

Merhabalar herkes gibi bende bir şeyler sormak istiyorum.Aslında yaptığım hata yı anlatmak istiyorum .Yakın bir arkadaşımın önerisi üzerine University of Rzesrow ile bilgisayar mühendisliği anlaşması yapmaya çalıştık ve başardıkta ama bugun öğrendim ki arkadasımım onerdiği okul Rzesrow University of Technology imis ve yanlış okul ile anlasma yapmısız.Suan gidip gitmemek arasında kararsız kaldım. konum, yurt vs olarak aralarında cok fark varmıdır yoksa benzer midir.

Adsız dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim:)Ya kusura bakmayın ama benim bir sorum daha olcaktı size, aklıma takıldı da Rzeszow'da cami ya da mescid var mı? Tabi bizim KTÜ camisi gibi bir şey beklemiyorum tabi :) ama hani kaldığımız yerin dışındayken namaz kılabileceğimiz bir yer var mı merak ediyorum da. Aklıma takıldı sorayım dedim:)Benim için önemli bir nokta çünkü.. Şimdiden teşekkür ederim. Mehmet /KTÜ

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba Mehmet, malesef Rzeszow'da ne mescit ne de namaz kılınabilecek bir yer yok. Arkadaşlar odalarında kılıyordu namazlarını. Polonya aşırı Katolik, Rzeszow'da yaşayan müslüman sayısı çok az,onunda büyük çoğunluğunu erasmus öğrencileri oluşturuyor. Polonya'da bildiğim kadarıyla Lublin'de,Wroclaw'da ve Varşova'da mescitler bulunmakta.Bir gün bu şehirleri de gezme fırsatın olur inşallah hemde müslüman Polonyalılarla da karşılaşabilirsin belki.

Dijital Günlük dedi ki...

Merhaba VitoCascioFerro, University of Rzeszow teknik bir üniversite olmadığından ve bildiğim kadarıyla da mühendislikler Rzeszow University of Technology'de.Duyduğum kadarıyla oranında yurtları iyidir ve odalar yanlış hatırlamıyorsam 2 kişilik olmalı. Yurdundan dolayı sorun yaşarsan University of Rzeszow'un yurtlarında kalabilirsin boş oda varsa. Başka üniversitelerden arkadaşlar kalıyordu bizim yurtta. Konum çok farketmiyor, yakınlar birbirine denebilir.Rzeszow çok büyük bir şehir değil,otobüs ulaşımı da çok kolay.Rahat yaşanılabilecek bir yer Rzeszow.Kararsız kalma,gidebilirsin.Zaten ordaki hayatın okul,yurt ile sınırlı kalmayacak :))

Dijital Günlük dedi ki...

Papatya Çiçeği, hatırladığın için çok teşekkür ederim,çok mutlu oldum. Umarım senin çalışmaların ve hayatın da güzel gidiyordur.Çok zamandır bloga yazmaya vaktim olmuyor hele de Türkiye'ye döndükten sonra ayrı bir yoğunluk oluştu.Blogum hep aklımda kaldığım yerden devam edeceğim, şu yoğun dönemimi atlattıktan sonra tekrar görüşeceğiz inşallah!!!
KİB,sevgilerle...

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ediyorum ilginiz için ve cevaplarınız için. Ama gerçekten üzüldüm şimdi bi mescit ya da cami olmamasına:( Ne yapalım hayırlısı, dediğiniz gibi ama İnşallah bi gün Varşova'ya gelme imkanım olur, çok merak ediyorum zaten Polonya'yı. Ama sanırım Litvanya / Vilnus'ta varmış cami, ve orayı 1.tercih yazarım artık. Çokta istiyodum Polonya'yı ama kısmet artık:)Umarım bütün öğrenci arkadaşlar için güzel bir dönem olur gittikleri ülkede:) Mehmet / KTÜ

Dijital Günlük dedi ki...

Mehmet, ibadetler önemlidir tabi ki ama yurtdışında müslümanların az bulunduğu yerde çok fazla cami görmek ya da aynı dini duygularını taşıyacağın insanları bulmak zor. Karar senin, umarım dilediğin gibi olur. Ama olur da Polonya olursa cami olmaması açısından da üzülme, sonuçta ibadetini yapmak hele de katolik bir memlekette Allah katında illa ki güzel mükafatı olacaktır.Hayırlısı olsun, başarılar dilerim. Olur da Rzeszow çıkarsa bahtına,yardımcı olmaya çalışırım :)

zerrin dedi ki...

merhaba, ben başvuru konusunda yardım isteyecektim. rzeszow üniversitesine hak kazandım, ancak henüz herhangi bir mail gelmedi üniversiteden bize. üniversitenin sitesinde de 15 kasıma kadar application form'u göndermemiz belirtilmiş. bu formu üniversiteden herhangi bi mail gelmeden mi göndericez yoksa mail beklemeli miyiz? okulumdaki koordinatör bu konuda fazla rahat. o yüzden sizin işlemleriniz nasıl oldu bilgi edinmek istedim.

Dijital Günlük dedi ki...

Türkiye'deki koordinatörüm ve okulun uluslararası ilişkiler ofisi açısından şanslıydım.Hak kazandığımız andan itibaren, Rzeszow'dan gelen bilgilendirmeleri bize bildirmişlerdi.Ben online application formunu doldurdup, çıktısını alıp göndermiştim. Bizden belgeleri internet üzerinden değilde direk posta yoluyla istemişlerdi.Bu dönem nasıl istiyor Rzeszow Üniversitesi bilmiyorum ama geçen yıl bizden belgeleri posta yoluyla göndermemizi istemişlerdi.Size Rzeszow Üniversitesi'ndeki kordinatörün mailini verdiler mi? Eğer kendi koordinatörünüzden pek yardım yoksa, karşı tarafa yazın. Geç kalma durumunuz olursa,olduysa karşı tarafa bunu bildirin. Kafanıza takılanları da geç olmadan Rzeszow Üniversitesi'ndeki ilgili kişiye yazın.

Adsız dedi ki...

merhaba zeynep blogun harika bende rzeszow için başvurdum fakat hangi dönem gideceğime karar veremedim hangi dönemi tavsiye edersin birde bahar dönemi sıcaklıklar nasıl? şimdiden teşekkürler

Dijital Günlük dedi ki...

9 ay Rzeszow'da yaşadım ve kesinlikle bahar dönemi Rzeszow gitmeni tavsiye ederim :)Kışın 3-4 ay kar altında oluyor Polonya ve çok soğuk :) Ayrıca Bahar dönemi güzel etkinlikler oluyor ve geziler için güzel bir dönem :)

Elifin Dünyası dedi ki...

merhaba ben elif işletme 3.sınıf öğrencisiyim Erasmusu kazandım Warsaw üniversitesi ve Rzeszow University of Technology üniversitesi arasında kaldım . Ortalamamın düşmemesi ve fazla kültürel şeyler görmek istiyorum bar tarzı yerleri de çok sevmiyorum

Elifin Dünyası dedi ki...

merhaba ben elif erasmus sınavını kazandım Rzeszow University of Technology üniversitesi ve warsaw üniversitesi arasında kararsız kaldım. İşletme 3.sınıf öğrencisiyim seneye güz döneminde gitmeyi planlıyorum son senem olacağı için ortalamam düşmeden ve sorunsuz gelmem lazım :D

Dijital Günlük dedi ki...

Açıkcası Rzeszow'daki işletme bölümünde bazı hocalar Türk öğrencilere karşı biraz tepkili olabiliyorlardı,az çok o bölümdeki arkadaşlardan biliyorum diyebilirim ama iyi çalışırsanız sıkıntı olmaz sanırım ama arkadaşların notlarda çok kötü değildi tabi ki :) Yani 5 üzerinden 5,4, 4.5 olarak değişiyordu yani daha düşük olanlarda vardı sanırım, yani çok emin konuşamıyorum çok net birşey diyemiyorum,tam bilgim yok. Varşova ulaşım ve başkent olmasından Rzeszow'a göre avantajları çok ama dersler,hocalar nasıl bilemiyorum :) Umarım o üniversitede okuyan birilerine ulaşabilirsiniz, okulunuz daha önce oraya gönderdiği öğrenciler varsa iletişime geçmeye çalışın, uluslararası ilişkiler ofisinden giden öğrencilere ulaşmak için bilgi isteyebilirsiniz. Yani şu an size net bilgi veremiyorum yani benim bölümüm olsa rahatlıkla öneri de bulunabilirdim. Ama notlar,dersler düşünmeden ben herhalde Varşova'yı seçerdim :D

ali karaarslan dedi ki...

rzeszow da zin belgesi olmadan çalışma imkanları var mı?şimdiden teşekkürler

Dijital Günlük dedi ki...

İzin belgesi olmadan çalışma imkanı yok ama kaçak çalışabilirsin sanırım :)

Ayşe dedi ki...

merhaba,
Eylül ortaları gibi 1 hafta süreyle Rzeszow'da bulunacağım. Senin tecrübelerine dayanarak birkaç şey sormak istiyorum. Cevaplarsan cok sevinirim. Öncelikle rzeszow'a gidip birkaç gün kalıp sonrasında krakow ve varsovayı gezmek istiyorum. ucak biletini direk varsovaya almak daha mantıklı görünüyor. varsovada indiğimde rzeszowa direk tren bululabilir miyim? hangi tren istasyonuna gitmem gerekli. ve rzesowda kalabilcegim merkezdeki otellerden bildiğin var mı? tesekkürler...

Adsız dedi ki...

merhaba açıkcası bende 2014 mart ayında değişim yapmayı düşünyorum fakat sınavları geçtim ama ingilizce konuşma çok akıcı değil anlaşabilirmiyim iletişim kopuklugu yasarmıyım diye korkuyorum yazdıkların beni cesaretlendirdi teşekkür ederim yolun açık olsun

Adsız dedi ki...

merhaba açıkcası bende 2014 mart ayında değişim yapmayı düşünyorum fakat sınavları geçtim ama ingilizce konuşma çok akıcı değil anlaşabilirmiyim iletişim kopuklugu yasarmıyım diye korkuyorum yazdıkların beni cesaretlendirdi teşekkür ederim yolun açık olsun

Adsız dedi ki...

meraba ben eğitim sistemi hakkında bşr soru sormak stiyorum b-.rzezsow uniersitsine gidecektm bugün kararımı vereceğim son gün umarım bana br saat içine cevap yazabilirsinz çünkü son gün bu gün. ben derslerden kalmaktan korkuyorum alacağm derslerden ikisi kendi ğniversitemde yok .hemşirelik okuyorum bu yüzden biraz korkuyorum.çan eprisi mi var yoka baraj mı diye mereak ettim . vede hocalar soru soeuş şekli nasıl.bölümünğz farklı ama ben yinede bilmek istedim. benim ingilizcem b2 düzeyinde olduğpu için sınıfta kalmaktan korkuyorum acıkcası çnkü verdkleri iki dersten kalırsam burada alacağım br üni yok ve orada okuyacak param hiç yok.yurt dışı sevdasıyla eğitim hayatımı karartmak istemiyoum

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails