30 Ekim 2010 Cumartesi

Wieliczka Tuz Madeni (Salt Mine)

Erasmus öğrencileri için düzenlenen gezilerden ilki Krakow yakınlarındaki Wieliczka Tuz Madeni'ydi. Sabah 7:30 'da Rzeszow'dan yola çıktık.  Otobüs yolculuğu eğlenceliydi, memleketimin havaların çaldık söyledik Türk erasmus öğrencileriyle birlikte, her ne kadar İspanyollar'da kendi çaplarında bize karşılık vermeyi çalışsa da başarısız oldular :) Her neyse... Saat 10:00 gibi tuz madenine vardık.

Wielicka çok eski tuz madenlerinden biri. Yerin 150 metre altına kadarmış. Biz bu derinliğe kadar indmedik. İlk olarak 46 merdiven indik ve madenin karanlık yollarına daldık.



Madenin dar yollarından daha geniş mekanlara vardığımızda karşımıza madenlerin canlandırıldığı heykeller ve çocğu yerde de tuzdan heykeller yer almaktadır. Geçtiğimiz ortamlar çok aydınlık değil malum ve ilerledikçe azda olsa nefes almakta bazen zorlandığınızı hissediyorsunuz. Biz iki gruba ayrılarak madeni gezmeye başladık. Başımızda da geçtiğimiz yerler hakkında bilgi veren Polonyalı bir kılavuzum vardı.

Madende bol bol tuzlarla haşır neşir oluyorsunuz :) Ben bir parça kopartabildim bu tuzlardan, Weiliczka hatırası :)


Madende en son vardığımız noktalardan biri yeraltı kilsesiydi. Maden de sizi en çok etkileyecek yer ve bol ışıklı bir alan :) Kilisenin duvarlarında birçok kabartma ve heykeller yeralmakta. İlginç bir havası var. Tek kilise orası değil tabi, madenin geçtiğimiz birkaç yerinde de küçük boyutlu kiliselere rastladık. Polonya en katolik ülkelerden biri malum...


Madende hızlı bir gezi yaptık ve sanırım öyle olması gerekiyor. Çünkü çok uzun süre kalmak birçok açıdan bizi etkileyebilirdi.

 Yürüyerek başladığımız geziyi  madenin asansörüne binip tamamlıyoruz. Olur ya yolunuz  bu madene düşer, yanınıza  mutlaka ya tükenmez ya da ispirtolu kalem alın. Neden diyeceksiniz, çünkü asansör için sıra beklediğimiz  yerde duvara ya isminizi ya ülkenizi ya da şehrinizi yazmak için kullanacaksınız. Ben bunu bilmeden yanıma biri tükenmez kalem ve maden girişinde de çok büyük bir renkli kalem almıştım. Birkaç yere Türkiye, Trabzon yazıyı yazdım ( yazabildiğim kadarıyla)

Yerin kaç metre altınaydık bilmiyorum ama asansörler hızlıca yerin üstüne geldik ve nihayet bol oksijen :) Madenden çıktıktan hemen sonra yakınlarda bir restaurantta Polonya' ya özgü çorba ve meşhur yemekleri Piegori'den yedik :)
Bu çorba bizim şehriye çorbasına benziyor. Fakat şehriyeleri çubuk makarna uzunluğundaydı. Tadı nasıldı? Güzeldi ama bizim şehriye çorbası kadar değil :)

Bu da meşhur 'Piegori' . Mantıyı andırıyor. İçinde patetes püresi var. Ama Polonyalıların yagın olarak yediği içinde domuz etli olanı. Biz ondan yiyemeceğimizden bize özgü vejeteryan menü hazırlanmış.Güzel bir gün güzel bir yemek ve Krakow' a doğru yola devam :)
Bunlarda tuz madeninden topladıklarım :) Sanki hiç tuz görmemiş gibi, hatıra hatıra....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails