15 Ocak 2012 Pazar

İlk Türk Otomobili "DEVRİM"

Eskişehir' den ayrılmadan görmek istediğim şeylerden biri ilk Türk otomobili olan 'DEVRİM' arabasıydı. Digital Arts dergisi için 2010 yılında Devrim'in çizimini yaptığım ve anlattığım bir çalışma yapmıştım  ve benim için zevkli bir çalışma olmuştu. Bu nedenle Devrim'in benim için ayrı bir önemi vardır.
Devrim'in acı bir hikayesi vardır daha doğru bu Türk otomobil tarihi içinde acı bir hikaye olsa gerek. Belki bir çoğunuz 'Devrim Arabaları' filmini seyretmiştir. Seyretmeyenlere de tavsiye ediyorum, mutlaka izleyin. İzleyemeyenler bu linkten 'Devrim'in hikayesini kısaca öğrenebilir; http://video.ntvmsnbc.com/devrimin-oykusu.html
Karlı bir Eskişehir gününde Devrim'e doğru ilk yolumuz Eskişehir tren garına doğru yürümek oluyor ve tren garını geçtikten sonra Tülomsaş Fabrikası'na doğru yürüyoruz. Karşımıza çıkan görevliye 'Devrim' i soruyoruz ve bulunduğu yeri tarif ediyor.
Bir güvenlik görevlisi eşliğinde fabrikanın bahçesinden arabayı görmek için ilerliyoruz. İlerledikçe uzaktan cam mekan içinde Devrim arabasını görüyoruz. Sadece fotoğraflarından gördüğüm ve çizimini yaptığım bu arabanın karşısında durmak ve ona bakmak benim için farklı bir duyguydu. Ama bu duyguyu gölgeyen şeyin o an güvenlik görevlisinin olduğunu düşünüyordum. Sanki hadi çekin fotoğraflarını ve gidin dermiş gibi :)


Açıkcası orda bulunduğumuz süreden daha fazla orda kalıp onu biraz daha incelemek isterdim.Tekrar Eskişehir'e geldiğimde yolumun Tülomsaş'a düşeceğinden eminim :)
Böyle bir arabanın sadece orda o şekilde sergilenmesinden memnun olmadım, bence daha iyi bir yerde daha doğrusu daha iyi sergilenebileceği ve insanların çevresinde rahatlıkla dolaşıp hakkında bilgi edinebileceği bir ortamda olmasını isterdim ve veee çevresinde onu daha tanıtıcı, hakkında daha çok bilgi veren şeyler olmalı olmalı olmalııııı. Ya  da ben yanlış mevsimde oraya gittim :)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Kıskandım! :P İzninle facebook adresimde paylaşıyorum bu yazını, fotoğraflarla daha güzel olmuş. Kolay gelsin.. :)

Adsız dedi ki...

Ben de görmek isterdim Devrim arabasını. Canlı gibidir o şimdi, neler anlatıyordur.

Siyah dedi ki...

zaten adı DEVRİM olan bir otomobili Türkiye sokaklarında dolaştırmazdılar :)
yeni yerli otomobilimizin adını ise çooook merak ediyorum açıkcası

Dijital Günlük dedi ki...

Erhan, kıskanmak yok :) Benden daha yakınsındır Eskişehir'e, inşallah gider görürsün bir gün iş güç fırsat bulursan :)

Esotron'cuğum inşallah gider görürsün,güzel duygu :)

Siyah'cığım gülümsüyorum,anlamışsındır :) Adı gibi Devrim olacaktı Türk otomobil sanayisi için ama şansızlıklar :)

Adsız dedi ki...

çok güzel otomobil,ama;ben hiç izlemedim.
dijital hanım,geçen haftalarda size ulaşabilseydim eğer,yarışmaya katılıp,yeryüzünde en çok değer verdiğim yiğenimin resmini yaptıracaktım size.tabi kazansaydım.lakin ulaşamadım.başkasınında resmi yapılmış zaten.her zamanki gibi bana yine,sağlık olsan demek düştü.

Adsız dedi ki...

Gideceğim inşallah Zeynep, nasip olursa neden olmasın, trenle bile giderim.. :) Bak bu haberi de bugün gördüm, paylaşayım dedim. Kolay gelsin!

http://video.ntvmsnbc.com/devrimin-oykusu.html

Yasemin dedi ki...

Ohhh harika... paylaşımınız için teşekkürler. :)

Dijital Günlük dedi ki...

Papatya çiçeği, yine öyle bir şey düzenlersem ona katılırsın inş. :)

Erhan, link için teşekkür ederim.Konuya da ekleyeyim bu linki.Ama gene de buruk bir video ve Hamdi Tahıllıoğlu'nun dediği gibi "Devrim doğmadan öldü" :(

Yasemin, teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

evet düzenlerseniz katılırım.O halde düzenlemeyi düşünebilirsiniz?Dijital günlük,bakınız daha tarihini bile sormuyorum.Düşünmenizi ne zaman yaparsınız diye soruyorum.Yani o kadar sizi sık boğaz etmek istemem.Eder isem,ki haberim dahi olmaz,ama üzülürüm.istemem kimsenin benim yüzümden zorda kalmasını.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails