27 Ağustos 2010 Cuma

Polonya Vizesi (Erasmus öğrencileri için)

Polonya Konsolosluğu, vize alınabilecek en rahat konsolosluklardan deniliyor tabi eğer eğitim için gidiyorsanız daha bir rahat. Alman ve Fransız Konsolosluğu pek rahat sayılmaz hatta tersleyebiliyorlar. Velhasıl bizim işimiz Polonya Konsolosluğu'ylaydı.İki gün önce başvurumu yaptım her ne kadar 1 yıllık vize alamasam da :) Vize için şu belgeler gerekli ( Bunları yazıyorum ki, erasmus programıyla yurtdışına gidecek öğrencilere faydalı olsun. Çünkü kendi durumumu çok iyi bildiğimden, her bilgi değerli oluyor bazen de kafa karıştırıcı) ;

-Gideceğiniz üniversiteden gelen davet mektubu / Invitation Letter
[ Bu kağıt olmadan vize almak zor zaten :) ]
-Pasaport ve pasaportunuzun 1,2,3,4 ve 60. sayfalarının fotokobisi 
- 30.000 EURO'luk sağlık ve seyahat sigortası
( Böyle dediğine bakmayın sadece o değerde teminatı karşılayacak bir sağlık  ve seyahat sigortası yaptıracaksınız. Bunu 3 aylık yaptırıp gittiğiniz ülkede yenileyebilirsiniz. Sadece seyahat sigortası da yaptırabilirsiniz. Yeterki vize için gerekli formaliteyi yerine getirin. Sigorta şirketlerini iyi araştırın, ucuz ve uygun sağlık ve seyahat sigortası yaptırmaya çalışın. Ben, Güneş Sigorta'dan 1 yıllık sağlık ve seyahat sigortasını 40 euroya yaptırdım.)
-2 adet 3,5x4,5 cm biyometrik fotoğraf 
( Yüzünüz iyice belli olsun. Zaten hem pasaport hemde vize için çekilen bu fotoğraflar iğrenç oluyor, güzel çıkmadım diye üzülmeyin)
- Burs belgesi 
( Bu belgeyi şöyle hazırlıyorsunuz; bu belgeler üniversitenizin ilgili bölümünün sitesinde de hazır olarak yer alır. Siz sadece ülke, tarih ve aylık size verilecek para miktarını yazıyorsunuz. Bu belge ingilizce olacak. Daha sonra ilgili rektör danışmanınıza bu belgeyi imzalatıyorsunuz. Bu belgesi olmayanların hesabında kalacağı her ay için 400 Polonya zilotisi olmak zorunda. Ama erasmus öğrencisi olduğunuzdan okuldan verilen bu belge yeterli oluyor.)
-İngilizce öğrenci belgesi
-Erasmus öğrencisi olduğunuzu belirten bir belge
-Vize başvuru formu 
( Konsolosluğa gittiğiniz de doldurmanız için verecekler ya da konsolosluk sitesinden indirip hazırlayabiliriniz)
- Nüfus Kayıt Örneği
( Bunu istemeyebilirler, ben her ihtimale karşı aldım. Aldım almasına da adamda vize için benden aldı.Demek gerekli olabiliyormuş. Ama vermeyenlerde var)
Bu belgelerinin her birinin fotokobisi de olacak. Aslı ve fotokobisini bir veriyorsunuz, daha sonra size asıl belgeleri teslim ediyorlar.

Polonya İstanbul ve Ankara konsolosluklarında randevu sistemi yok. Saat 10-12 arası vize başvuru saatleri. O saatlerde gidip başvuru yapabilirsiniz. Fakat kalabalık olabilir, bu durumda erken gitmenizde fayda var. Bir arkadaşımız İstanbul konsolosluğundan vize almak için gece gitti. Günlük 30 kişi başvuru yapabiliyor. Biz Ankara'daki konsolosluğa gittik kalabalık değildi, İstanbul' a göre çok az kişi vardı. Ayrıca Polonya Konsolosluğu Shengen Vizesi veriyor, daha önceden sadece 3 aylık veriyorlardı şimdi kaldığınız sürece shengene sahipsiniz. Shengen kapsamındaki ülkelere rahatlıkla gidebilirsiniz. Uzak yerlerden vize başvurusuna gelenler için bazı kolaylıklar sağlayabiliyorlar, vizenizi kargoyla adresinize gönderebiliyorlar ya da verilen bir belgeyle o ildeki bir tanıdığınız sizin yerinize vizenizi alabilir. 
Benim vizem hala gelmedi, kargoyla gönderecekler. Bekliyorum, biraz da diken üstünde sayılırım. Vize gelmeden rahatlayamayacağım :) Bir yerlerde hep bir sorun çıkabiliyor o yüzden güvenim az. Uçak biletini de aldım, elimde patlamasını istemiyorum. İnşallah bir aksilik yaşanmadan bu vize süresini tamamlayacağım. Hayırlısı.... 
Çok zırıltı bu resmi işlemler, memurlarla papaz olma noktasına gelince iyice bunaltıyor :)
Bookmark and Share

11 yorum:

Sittirella dedi ki...

Merhaba öncelikle :)
Polonya ile ilgili tüm işlemleri Ankara'da (mümkün olduğunca) büyükelçilikte yaptırmakta yarar var.
Çünkü;
1-İstanbul'daki 'konsolosluk' Levent'in ötesinde, iğrenç bir yerde konumlanmış.
Bilenler bilir, gökdelenimsi bi' binanın içinde küçücük yer.
Vize konsolosu 'gıcık ötesi' bir kadın.
Egosu fazla aç.
Solundan kalktıysa o gün, vize alamama drumunuz var.
Sırf zevkine.
Hala oradaysa tabi.
Bildiğim kadarıyla hakkındaki şikayet sayısı çok fazla idi ve bu büyükelçilikte sıkıntı yaratmıştı. ( 3 yıl öncesinden bahsediyorum)
Ankara'da 'büyükelçilikte' ise işlemler inanılmaz rahat ve hızlı ilerliyor.
Kapris yok.
Kolaylık sağlıyorlar her türlü başvuruda.
Yeri de inanılmaz kolay bulunabilecek bir noktada.
Kuğulu Park'ın dibinde.
Daha ne olsun?
Polonya vize alınması en kolay ülkelerden biri.
Durupdururken kimseyi geri çevirmezler.
Diğer ülkeler gibi vize konusunda paranoyakça davranmazlar.
Bi'de bu mevsimde Polonya'ya gideceklere özel;
Yağmurlar başladı.
Hava bir anda 10 derece soğudu.
Bavulunuzu tıka basa kıyafetle doldurmayın.
Sadece 22.5 kg bavul + kol çantası hakkınız var, unutmayın.
Bavul hazırlama hakkındaki tüm detayları ve burada gerekli olacak şeyleri danışabilirsiniz.
Tecrübe konuşuyor :)
Sevgilerimle.

Dijital Günlük dedi ki...

Tecrübelerden faydalanmak lazım kesinlikle :) Bir önceki konuda kulaklarını da çınlattık :)
Bu bilgilerin için çok teşekkürler. Artık vize geldiğinde bavul hazırlamaya başlarım, oranın şartları ve diğer ayrıntılar konusunda kesinlikle bilgilenmek isterim :)

futbolig dedi ki...

şu an pasaportumu bekliyorum ve vize hakkında bir sorum olacak.Burdan belgeleri kargoyla gönderip vize işlerimi ayarlanabilir mi? mutlaka yüzyüze görüşmemiz mi gerekiyor?
ayrıca uçak bileti için nasıl bir yol izlemeliyim?

teşekkürler...

Dijital Günlük dedi ki...

Vizede konsolosluğa gidip başvurunuzu kendiniz yapmanız gerekiyor, daha sonra vize çıkınca size kargoyla gönderiyorlar pasaportunuzu, beklemenize gerek kalmıyor.
İlk gideceğimiz zaman açıkcası uygun ve aktarmasız bir firma bulmaya çalıştık. THY ile Varşova'ya ordan da trenle yaşayacağımız şehire gittik.Sonrakilerde farklı ülkeler üzerinden gidiş gelişler oldu.

Unknown dedi ki...

merhaba.ben de persembe günü vizeye basvuruyu gidecegim ama okuldan aldıgım ögrenci belgesi Türkçe. ingilizce diye belirtmemişlerdi konsolosluk sitesinde, okula gitmem imkansız cok uzak memleketime. Acaba sorun cıkarırlar mı ki?

Adsız dedi ki...

ya ankara konsolosluguda kargoyla gönderiomu sonra vizeyi

Dijital Günlük dedi ki...

İstanbul ve Ankara konsolosluğu vizeyi kargoyla size ulaştırıyor.

Züleyha, umarım sorun çıkartmamışlardır, bir süredir bloga bakamadığımdan soruna cevap veremedim, kusura bakma.

Umarım vizelerinizi sorunsuz almışsınızdır arkadaşlar.

Adsız dedi ki...

polonya konsolosluğuna vize başvurusu için gitmeden önce randevu almak veya internetten formu doldurmak gerekiyor mu? yoksa istediğin zaman gidip başvuru yapabiliyor musun?

poli dedi ki...

kardeşim şu an polonyada ve şubat ayında vizesi bitiyor uzattırması için ankaraya gelmeli mi yoksa polanyadan yapabilir mi???

poli dedi ki...

kardeşim şu an polonyada ve şubat ayında vizesi bitiyor uzattırması için ankaraya gelmeli mi yoksa polanyadan yapabilir mi???

Dijital Günlük dedi ki...

Polonya'dan olmuyor. Oturum kartı alınabiliyormuş, onunda işlemleri sıkıntılı ve yüksek bir ücret istiyorlardı diye hatırlıyorum.Bende ilk dönem için vize almıştım. İkinci dönem vize için tekrar Ankara Polonya Konsolosluğu'na gittim.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails