28 Ağustos 2010 Cumartesi

Anıtkabir

Ankara' ya gelipte Anıtkabir' e gitmemek olmazdı. Hızlı bir gezi oldu açıkcası. Benim bu yazki tüm gezilerim günü birlik ve hızlıydı. Anıtkabir gezisi de öyleydi. Biraz geç gittik, kapanmadan hızlıca gezelim dedik. Ama Anıtkabir' i gezmek için bir saat ayrılmaz. Aslanlı yoldan M.Kemal Atatürk' ün mozalesini ziyaret ettik öncelikle, daha sonra Anıtkabir içindeki ayrıntıları. İşin garibi Anıtkabir' in mimarisinde Türk etkilerini çok göremezsiniz. Yunan ve Mısır tarzındadır. Bunu garipseyenler çoktur. O gün bize eşlik eden sanat tarihi öğrencisi arkadaşımız Kahraman' dı. Ona göre Atatürk kabrini görse tükürür, hem alanının fazla genişliği hemde Türk etkilerinin az olmasından dolayı böyle bir kabrin onun için düşünülmesi. Bu tartışmalara girmiyorum :) Ama sizde düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Onun için daha iyi bir kabir düşünülebilirdi belki de? Neyse...
Anıtkabir' e gidince hep o hareket etmeyen askerlerle fotoğraf çekilmek istemişimdir, öyle de yaptım. Hiç hareket etmiyorlar, onlara da yazık. Nasıl duruyorlar öyle... Soramazsın konuşmuyorlarda :)

Daha sonra sağ taraftan iç kısıma girdik. Ve ilk karşımıza çıkan Atatürk'ün balmumu heykeli. Hemencecik çektim meğer fotoğraf çekmek yasakmış. Uyarı gelene kadar çoktan deklanşöre basmıştım :) Daha sonrasında makinemi çantadan çıkartmadım, yoksa görevliler rahat bırakmazdı. Ama öyle bir ortam ve orda bulunanlar herşey çekilmeye değer. Atatürk' e ait eşyaları gördükten sonra diğer alanları hızlıca geçip savaş anının canlandırıldığı yere geldik. Ordaki atmosfer bir başka, duygusallaşır ve birden tüyleriniz diken diken olur. Ama gerçekten de canlandırma için arka planda çizilen resimler harika. Bu kadar güzel ifade edilebilirdi sanırım. Kıskandım, keşke o resimleri yapanlardan biri de ben olsaydım. Daha sonra o dönemlerin canlandırıldığı büyük boyutlu yağlıboya resimler, onlarda bir başka güzel. Hele de bazı resimlerdeki ifade ve renkler çok etkileyici. Orda kalıp her ayrıntıyı incelemek isterdim. Devlet adamların, askerlerin portreleri de bir başka. Gerçekten o an bir süre ordan çıkmak istemedim. Doyasıya incelemek istedim ve kıskandım da :) Fotoğraf çekmek yasak olduğundan onları çekememek kötü oldu ama çıkıştı resimlerin yer aldığı bir kitapcık aldım. İyi ki aldım yoksa aklım hepten orda kalırdı :) Bu resimleri başka bir konu da sizinle paylaşırım. Son olarakta İsmet İnönü' nün mezarını ziyaret ettik. Anıtkabir ile ilgili ayrıntılara girmiyorum. Hızlı bir gezi oldu, bu hızlılıkta çekebildiğim birkaç fotoğrafı paylaşmak istedim. Ama uzun soluklu gezmek lazım Anıtkabir' i, kesinlikle... Görülmesi gereken çok güzel şeyler var!

Anıtkabir' i gezerken, çocukken oyun oynarken söylediğimiz şu sözler dilimde döndü durdu [Hatırlayan var mıdır bilmem :) ]

"Anıtkabir' de güzel Atatürk
O mavi gözler sarı saçlar
O mavi gözler sarı saçlar"
Ata' ya sonsuz saygılarımla...

Mustafa Kemal Atatürk' ün balmumu heykeli



Atatürk' ün Mozalesi
İsmet İnönü' nün Mezarı
Bookmark and Share

6 yorum:

sophie'nin dünyası dedi ki...

ben anıtkabir'i görmek için çok geç kalanlardanım.
22 yaşımda görmüştüm ve hala aklıma geldikçe o günkü etkiyi hissediyorum.
kesinlikle ve kesinlikle gidilmesi, iki üç saat geçirilmesi gereken bir yer.

Dijital Günlük dedi ki...

Bende ilk kez 18 yaşında görmüştüm, şimdi ikinci kez görmek kısmet oldu (hızlı da olsa da)...

Unknown dedi ki...

Ağlasam sesimi kesin duyasın mısralarımda zeynep:)Ben de senin yaşlarında ankaraya gidipte anıtkabiri gez(emey)en bir şahısım:( Çok üzgünüm..Harika fotolar.

Dijital Günlük dedi ki...

Seninle yapacağız bir Türkiye turu :) Üzülme, ağlama... Gezeceğimiz çok yer var :)

Unknown dedi ki...

Anıtkabirin her köşesi etkileyici. ancak aslanlı yolun ayrı bir yeri var!

Dijital Günlük dedi ki...

Evet, Anıtkabir'e dair birçok şeyden ziyade herkes 'Aslanlı Yolu' bilir ve o yolda yürümek ister......

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails