31 Mart 2010 Çarşamba

Neden bu kadar çok ayrım?

Bu sıralar çok söz edilen bir ' Büşra' filmi var. Seyretmedim. Afişi dikkatimi çekmişti. Film hakkında ilk yorumları da bu blogta okudum. Saçma geldi bahsedilen bölümler. Sonra 'kapalılar için film yapmak', bu kelime bile bu ayrımı derinleştirmiyor mu? Farkımız ne? Hepimiz yiyoruz, içiyoruz, tuvalete gidiyoruz :) Değil mi? Şu bir gerçek ki Türkiye' de o kadar şeyin keskin ayrımını yapıyorlar ki, bazıları için kaçınılmaz fırsat sanırım. Sen Türksün, sen Kürtsün, sen Romansın.... Sen kapalısın! Öyle derinleştiriliyor ki etkin köken, eğitim, din. Birçoğumuz kürdüdür, alevisidir, kapalısıdır, açığıdır, hiristiyanıdır aynı ortamları paylaştık, beraber yemek yemişliğimizde vardır. Herkesi damgalamak mı lazım?
Biz ayrımlarla uğraşalım ama Türkiye' nin diğer yüzünü es geçelim. Birçok kişi ayrım filan yapmıyor, anlamıyor. Hep beraber birşeyler yapılmış bu ülke için. Şu an herkes ekmek kavgasında, yaşam derdinde. İş istiyor, para istiyor, gelişmişlik istiyor... Hepimiz insanız ya!!! Ama şu bir gerçek ki, hala da farklılıklarla ayrımlarla uğraşıyoruz. Geçen facebookta Banu Avar' ın bir konuşması dinledim. Buraya da koyuyorum, izleyebilirsiniz. Sanırım bazı şeyler açık ve net ???



Bu konulardan anlamayanlar bile bilmeden bu ayrımı derinleştiriyor. Bunla ilgili bir anım var, bahsetmeden geçemeyeceğim -unutmayacağım sanırım-.

"Kapalı ortamlarda sigara içme yasayı çıktıktan sonra, birgün arkadaşlarla bir cafeye gittik. Aramızda başı kapalı bir arkadaşımız da vardı. Oturuyoruz, muhabbet güzel. Bir grup orta yaşlarda açık bayanlar geldi. Çıkarttılar sigarayı, püfür püfür (hatta uyarı levhası var -sigara içmek yasak-). Rahatsız oluyoruz ve bayanları kapalı arkadaşımız uyarıyor. Verilen cevap ise "Kapalılarında girmesi yasak o zaman". Şimdi bu nasıl zihniyet? Affınıza sığınarak, açıkcası o bayana ....... (Gerizekalı!!!) diyesim geldi. Sende insansın, o da biz de... Yapmışsın bir yanlış, uyarılmışsın, çok mu zoruna gitti de insanları bu şekilde karşılık veriyorsun. Sen kimsin, ne kadar bu konu hakkında konuşmak için bilgin var? "Ne fark var senle onun arasında? "

Ceza' nın son dönemlerde popüler şarkısını söylermişiz bu noktada " fark var, seninle iyi arasında büyük bir fark var, benimle senin aranda kocaman bir fark var kötüyle benim aramda irice bir fark var iyiyle kötü arasında duran ", sonra Mahsun Kırmızıgül' ün " Hepimiz kardeşiz, bu öfke ne diye" :) :) Sonra Gülben Ergen' den "Kandıramazsın beni, susturamazsın beni, ben kötüyüm sen iyi mi?" Diye kısa konser verirmişiz ....
[Anlık bir tebessüm derin mevzulara :) ]
Bookmark and Share

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Kapalı ortamda sigara içen ve size öyle aptalca bir cevap veren kişiye gerizekalı sözü az kalır. Görgüsüzlük, saygısızlık, vahşilik onun yaklaşımı. Kapalı, açık lafınının sıkça kullanılması bile tiksindirici. İnsana ne kadar açık ya da kapalı olduğuna göre değer verilmez ki. Bir de neye göre açık, neye göre kapalı, hangi elbise, hangi giyim? İnsanı insan yapan giyim-kuşamı mıdır?

Filmi de izlemedim ancak sanırım orada bahsedilmek istenen zengin ve dindar kesmin hayatı. İzlemeden yorum yapmayayım.

Berra Bayka dedi ki...

cnm benim güzel bi konuya değinmişsin.. eline sağlık diyorum.. bu tarz ayrımcılıkları bende sevmiyorum kaldı ki bu neyin ayrımı anlamak zor.. bazı insanların ( bahsettiğin cafede ki bayan gibi) dıştan çok modern görünsede beyinleri kapalı kara cahil diyolar ya bazıları aynen bu söze uyuyor ki ben böyle bi muhabbetin ortasında olsam ayrımcılık asla yapmadım yapmam da ama çok acımasızca konuşurum eminim allahtan bana denk gelmio yoksa her gittigim yerde olay çıkar :)) benim de her türden arkadaşım var kimsenin inancını sorgulamak bana düşmez .. ama genelde bizim insanımız kapalıları sindirmeye çalışır bilgisiz kültürsüz olarak görür.. buda böyle düşünenlerin kendilerinde göremedikleri eziklikleridir..

çok uzun olmuş ya :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Berra;
Bence toplumun genelinde 'kapalı' diye tabir ettiğin kişilere öyle kötü bakılmıyor. Ayrıca kapalı derken , kim bu kapalılar? başlarını belli tarzda örtenler mi, başları açık olup diğer taraflarını örtenler mi, geleneksel şekilde baş örtenler mi?
bence kategorize etmeye gerek yok. giyinmeyle ahlakı, namusu, şerefi bağdaştırdıkça böyle ayrılıklar hep olur. insanız hepimiz. herkes az çok farkında adetin geleneğin.

asıl kültürsüzlük karşındakini hor görmek, küçük görmektir tabi ki. ama bu zihniyetin dini, imanı yok. sanki bilmiyor muyuz, birçok örtüsüne dikkat eden kadın da örtünmeyenleri aşağılıyor. ama dediğim gibi kategoriye gerek yok. insan olmak çok farklı bir şey.

zümrüt dedi ki...

zihniyet neden değişmez anlayamıyorum cahillik bile değil insanlık dışı bir muamele hiç muattap alıp konuşmaya değmez bu tarz insanlarla bence yazık ya nereye gidiyoruz bilmiyorum zihniyet değiştirilmediği sürece düzen de değişmez ileri görüşlülük adı altında geri kalmışlığın apaçık belgesi bu olay söylediğin sözler az bile arkadaşım en ağır kelimelerle itham etmek lazım böylelerini...

Siyah dedi ki...

birinci dünya savaşının nedenlerinden biri kaynak arayışı. kurtuluş savaşımız ise bölünmelere karşı . avrupa ülkelerinin kendi sınırlarında olmasını istemedikleri düşünceleri o zamandan bu zaman değin bizim ülkemizde uygulamaktadırlaR. ANCAK NEYAZIKKİ KENDİ ÇIKARLARINI DÜŞÜNEN ZİHNİYET BİZİM BAŞIMIZDA OTURMAKTA BİZ İSE YANLIŞLAR KARŞISINDA SUSUP OTURUYORUZ. KENDİ ÖZ BENLİĞİMİZDEN ARTIK ÇIKMIŞ DURUMDAYIZ BİZ ARTIK TÜRK DEĞİL TURCO OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ.........
SÖYLENECEK ÇOK ŞEY VAR SÖYLEYEN AZ DİNLEYEN YOK.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails