5 Şubat 2010 Cuma

Bonsai

Bonsai denince, aklınıza Karate Kid ya da diğer Çin ve Japon filmleri geliyorsa aynı düşünüyoruz demektir. Daha doğrusu o filmlerde oynayan yaşlı tonton Japon amca gelmesi gerek yani Pat Morita. Amcamız karate bilir ama bunu kötü amaçlı kullanmaz, kendine özgü bir karate öğretisi vardır. Bonsailerini budar ve huzuru bulmaya çalışır. Kaç yıl oldu bu film çekileli? 1984' de çekilmiş, ben daha dünya da yoktum bile. Doğduğumdan beri bildiğim meşhur bir film. Demek bonsainin bilinç altıma yerleşmesine teşkil etmiş :)

İşte  o film ya da Japon ve Çin filmlerden midir bilemem, hep bir bonsaiye sahip olmak istemişimdir. Ama ağaçlarda çok ilginç, değil mi? Nerden mi aklıma geldi şimdi bonsai ya da Karate Kid Filmi,  fazla çizim yaptım sanırım son çizimimdeki ağaçlardan dolayı bilinç altımda bir ampül yandı, aydınlandı birden sanırım :) !!! Bonsai !!! Koçtaş' a gittiğimde hep bakarım fiyatlar nasıldır düşmüş müdür? Acaba alsam ilgilenebilir miyim? Annem ne tepki verir?, şu an kafamda canlandırabiliyorum :) haha... Şimdi netten araştırıp, fiyatlarına bakayım dedim dolar üzerinden satılıyormuş bu ağaçcıklar da biz TL kullanıyoz, dolar bizi bozar. Fiyatları bozuyor aslında, çaktırmayın :) Biz yerli malı bonsai bakarız. Korsanı var mıdır acaba :) Şaka şaka, TL olarakta uygun fiyatlısı varmış. Canınız sıkıldıkça buda dur ağacı, işte bu noktada aklıma bir Türk filmi geldi. "Fıstık benim olacak, binecem üstüne, vuracam kırbaçı". Hatırladınız bu filmi değil mi? :) haha...    Tamam tamam, bonsai konusuna dönüyorum. Aslında ağaçın adı  bonsai değilmiş. 'Bonsai' nin güzel bir anlamı var aslında; "yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanattır" demişler. Hmm... Aslında bir sanat olmasından dolayı da kan çekti bonsaiye :) [ Sanat nedir? Sanat mıdır değil midir? tartışmasına girmiyorum, merak etmeyin] Biraz Japonca da öğrenmek isterseniz; tepsi (tabak) anlamına gelen "bon" ve bitki anlamına gelen "sai" sözcüklerinden türetilmiş. Ama köken Çinlilere aitmiş, Çin hanedanlığından başlamış bu ağaç budama sanatı.
 Kısaca bonsai; " Ağaçları sığ saksılarda, belirli tekniklerle budayarak, belirli şekillere sokarak ağaçların minyatür kalmaları sağlamaktır(Bonsai Türkiye)".
Genel kültürünüze gerekli olmayan bir bilgi daha eklendi. Olurda yarışmalara katılır, karşınıza bonsai sorusu çıkarsa bu konuyu hatırlarsınız. Ben hep hatırlayacam ama konuyu değil, bonsai alma hayali mi? Bakalım ne zamana kısmet olur!

Bookmark and Share

9 yorum:

Adsız dedi ki...

bu ağacı ben de merak ediyordum. iyi oldu bu bilgi. kütlesi çok fazla olmasına rağmen çok küçük bir hacme sığdırılmış gibi.
teşekkürler miyagi usta, teşekkürler zeynep. :)

koçtaş a gidiyorum, hep elim boş dönüyorum. :)
umarım bir gün alırsın zeynep.

Dijital Günlük dedi ki...

Gece gece aklıma gelmemişti Pat Morita' nın filmde canlandırdığı karakterin adı, teşekkürler Adam :)
Açıkcası, netteki bonsaileri görünce Koçtaş' takiler gözüme güzel gelmemeye başladı. Üstteki resimdeki gibi bulsam süper olur. Japonya' dan alırız artık :)Haha...

Berra Bayka dedi ki...

hatırladım bu amcayı ama budadıgı ağacı hatırlamadım ilk defa duyuyorum bu ağaç türünü ilginçmiş ..sen al zeynep bana yavrusunu postalarsın olmamı :) güzel bir bilgi sayende genel kültürüm baya genişledi :)

Adsız dedi ki...

bu akşam kanalları dolanırken bir de baktım, karate kid. bonsai ile ilgili sahneyi de izledim. miyagi usta karate öğretiyorum diye çocuğa bir sürü is yaptırdı. çitleri boyattı, tahta zımparalattı vs. :)
eski günlere gittik.

Dijital Günlük dedi ki...

Türk versiyonunu yapmışlardı önceden, hatırlayan var mı bilmiyorum Cüneyt Arkın ve Küçük Onur'la :)))

Adsız dedi ki...

hatırladım evet. :) yalnız dizi miydi yoksa film miydi çıkaramadım.

Dijital Günlük dedi ki...

Diziydi. Film olsaydı, alacağı ödülü düşünemiyorum bile. Hele de vasılat rekorunu :)

Adsız dedi ki...

bonsai almayi planlarken senin bu guzel bloguna rastladim. bir anda o filmi seyreden kusaktan oldugum icin yasli hissederken diger acidan hos bir animsama oldu.

ahmet onur ozkan

Dijital Günlük dedi ki...

Yorumunuz için teşekkür ederim Ahmet Bey, size o günleri hatırlatabilmişsem ne güzel. Ben hala bir bonsai sahibi olamadım :), umarım siz en kısa zamanda güzel bir bonsai sahibi olursunuz.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails