21 Kasım 2011 Pazartesi

30.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı

Ani bir kararla yakın arkadaşım Emine'yle birlikte TÜYAP'ın yolunu tutmaya karar veriyoruz. İkimizde farklı şehirlerden otobüse binip [tabi benim otobüs seyahatım bayağı ilginçti, hele de yanımda yaşlı meraklı bir teyzeyle 18 saat süren bir yolculuk :)] İstanbul Esenler'de buluşup fuara yol alıyoruz. Fuara gitmemdeki en büyük etken tez çalışmamdı. Hem tez, hem kısa bir İstanbul turu hem de beraber çalıştığımız insanlarla görüşmek için güzel bir fırsattı.
İlk kez gittiğim kitap fuarında kitapların arasında kaybolmak, kitapları incelemek, yazarları görmek, yayıncılarla sohbet etmek güzeldi.

Özellikle Emine'nin daha çok çizim yaptığı ve benimde birkaç çizimim yer aldığı kitapların bulunduğu Çamlıca Çocuk Yayınları standının önünde soluğu alıyoruz. Tezimle ilgili sorularımdan sonra kitaplarla birlikle fotoğraf çekiliyoruz. Birçok yorgunlukla çizilen çalışmların elinize basılmış halinde gelmesi, hepsini bir arada görmek gibi güzel bir duygu olsa gerek, hele de o an tüm yorgunluklar ve uykusuzluklar unutuluyorsa :) Burdan çocuk kitabı çizerlerine selamlar gönderiyorum emekleri için :)
Çamlıca Yayınları standında en çok ilgimi çeken tabi ki rahmetli babannemin suluboya portresinin yaptığım çalışmamın daha önce çizim yaptığım İnsan ve Hayat dergisi kapağında görmek. Polonya'da bulunduğumdan basılı halini elime almak fırsat olmamıştı ama  sergilendiğini görmek güzel bir duygu :)
Fuarda tanıştığım renkli kişiliklerden biri Aytül Akal'dı :) Özellikle tırnaklarındaki gökkuşağı tonundaki ojeleri dikkat çekiciydi. Aytül Akal çocuk kitapları yazarı ve belkide çocuklarınızın kütüphanesinde kitapları bulunmakta.Aytül Hanım'ın Mavisel Yener hanımla birlikte hazırladıkları 2 şiir kitabı dikkat çekiciydi "Şiirimi Kedi Kaptı" ve "Kuş Uçtu Şiir Kaldı" :)

Mustafa Delioğlu'nun resimlediği kitapları ayrı bir kitap okuma zevki vereceğine eminim çocuklar için. Gençlik ve Çocuk Edebiyatı'yla ilgilenenler için 09-11 Mayıs 2012'de Eskişehir Osmangazi Üniversite'sinde 'ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATINDA AYTÜL AKAL SEMPOZYUMU' var. Aytül Akal'ın yanından ayrıldıktan Mavisel Yener'in yanına uğrayıp elimizdeki kitapları imzalattıktan sonra diğer yayınevlerini dolaşıp katalog alıyoruz.

Mavi Bulut yayınlarının standına yanaşıyoruz. Yabancı kökenli çocuk kitapları dikkatimizi çekiyor.İnceleniyoruz. Emine'yle ikimizin ortak noktası olan çocuk kitap illüstrasyonları nedeniyle kitapların öncelikle çizimlerini inceliyoruz.
Yayınevi görevlisi birkaç kitapla ilgili açıklama verdikten sonra kitap fiyatları ve basımı üzerine konuşuyoruz. Dikkatimizi çeken 3 kitaptan size bahsetmek isterim, özellikle çizimine bayıldığımız "Memo ve Ay", Fransızlara ait bir kitap. Resimlemesi dikkat çekici,çocukların ilgiyle okuyacağına eminim.Fiyatı telif hakklarından dolayı yüksek (17TL). Özellikle ben kitap fiyatları konusunda çok şikayetçiyim. Bu yüksek fiyatlarla insanlar daha ucuz ve kalitesiz kitaplara yöneliyorlar. Bir güzellik yapılamaz mı? :)
Mavi Bulut yayınlarında beğendiğimiz 2. kitap İtalya kökenli  "ANNE ben kimim?", ilgimizi çeken diğer kitap ise bu sefer Türk kökenli "Bir tanecik oğlum" :)
Tüm çocuk kitap yayınlarının mümkün olduğunca incelemeye çalıştım. Dikkatimi çeken kitapları almaya çalıştım. Bunlardan biri de Final Kültür Sanat Yayınları'ndan aldığım 4 serilik kitaptan biri olan "Büyümek Küçülmek". Final yayınlarınında diğer çocuk yayınları da çok hoş, özellikle çizimleri çok iyi olan çocuk kitapları da yer almaktadır. İnternet üzerinden yayın kataloğuna bakabilirsiniz.
Türkiye İş Bankası yayınlarını da inceleyip, çocuk kitaplarıma başka bir kitap ekliyorum 'Minik'

İncelediğim diğer bir yayınevi ise Doğan Egmont, Danimarka asıllı bir yayınevi. Doğan Egmont, aynı zamanda, Walt Disney "Kitap ve Dergilerini" ve Nickelodeon Türkiye'de temsil etme hakkına sahip tek lisanslı yayıncı. Yayınevi görevlisi bilgiler verip, yardımcı olmaya çalıştı. 
Son dönemlerde dini yayınlarındaki resimlemeler gerçekten dikkat çekici. İnsanlara bu konuda bilgi verilmesi açısından görselin kullanılması çok güzel. Piyasada bu konu da özellikle dikkat çeken Timaş Yayınları'ndan çıkan resimlemesi Osman Turhan'a ait, çocuklarınıza alacağınız edebiyat ödüllü bir kitap olan '365 Günde Sevgili Peygamberim'

Açıkcası fuarla birlikte bende sadece çizim kısmında yer aldığım çocuk kitaplarının basım ve diğer boyutlarını inceleme fırsatı buldum.
Şimdilik kısa izlenimlerim böyle. Fuardan aldığım birçok kataloğu tam anlamıyla inceleme fırsatı bulamadım henüz. Ama son dönemler çocuk kitap resimlemelerinin öneminin arttığına inanıyorum. Fuarda 1TL 'ye de çocuk kitapları vardı fakat başka güzellikteki kitaplar varken 1TL'lik kitabı insanlar sadece fiyatından dolayı alacaktır. Keşke güzel kitaplarında fiyatları birçok insan için uygun olsa da çocuklarına bu güzel kitaplarından alabilseler. Çocukluk dönemi en önemli dönemlerden biri ve bu dönemlerin güzel kitaplarla süslenmesi gerekir.
 Herkese sonsuz bir kitap sevgisi diliyorum :)
Bookmark and Share

4 yorum:

Nihan dedi ki...

Doğan Egmont standında benim kitaplarım da vardı..:))Benek'in Masalı
1-Tuhaf Yolculuk
2-Issız Gezegen

ama bu sefer yazar olarak yeralıyorum..:))

Dijital Günlük dedi ki...

Nihan Hanım, yolculuğa çıkmadan kısa bir internet gezintisinde blogunuzda görmüştüm ama tebrik etmeye fırsat bulamamıştım. Çok güzel bir duygudur eminim, ne kadar güzel. Başarılarınızın devamını dilerim. Aklımdaydınız :)
Hatta şu an Doğan Egmont'un yayın kataloğunda tekrar karşıma çıktı kitaplarınız :)

Sevgilerle...

Adsız dedi ki...

her yolculuğumda yanımda bir teyze oturur ve mutlaka okumuş bir torunu olur :D sonrası muhabbet muhabbet :) fuar çok eğlenceliydi çok severim kitapları..
bolun tasarım ve içerik olarak çok başarılı. ben yapamıyorum böyle tasarımlar :( tebrik ederim.
sevgiyle..

Dijital Günlük dedi ki...

Sormayın tüm teyzelerde durum aynı demek ki, benim yanımdaki teyzeninde okuyan bir torunu varmış :) hehehe...

Ziyateriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sevgilerle...

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails