18 Haziran 2010 Cuma

Pasaporteee.....

Öncelikle bu yazıyı sonuna kadar okuyan arkadaşları şimdiden tebrik ve teşekkür ederim :)
         Erasmus'u kazandınız herşey çok güzel, bundan sonra sorun yaşamam diye düşünüyorsanız, işte bu noktada yanılıyorsunuz. Çünkü evrak ve resmi işlemler çok bunaltıyor, vazgeçirme derecesine getirebiliyor, vazgeçmeyin tabi! 
           Başvuru işlemlerinizi tamamladınız sıra pasaporta geldi.Siz biraz geç çıkartmayı düşünseniz de karşı taraf sizden hemen pasaport istiyor çünkü Avrupa Birliği üyesi olmadığınızdan T.C. kimliklerinizi geçerli saymayıp onun yerine sizden pasaportunuzun fotokobisini istiyorlar. Malum bizde bu durumda hemen pasaport işlemlerine başlayalım dedik. 
          Pasaportla ilgili araştırma yaptığınızda internette birkaç güne bu işi hallederim diye düşünüyorsunuz ve büyük hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Erasmus öğrencileri 2 yıl harçsız pasaport alıyorlar, bunun içinde okula harçsız pasaport dilekçesi ayrıca bu işlemleri talep etmek için öğrenci işlerine dilekçe ve burs belgesini hazırlıyorsunuz. Enstitü koordinatörüne imzalatıyorsunuz ve daha sonra öğrenci işlerine teslim ediyorsunuz ve onlar size bu konuyla ilgili bir evrak vermeleri gerekiyor ve bu bir günde olmuyor malesef, 2 gün bekliyorsunuz. Bu noktada herşey düşündüğünüz zamanlama da yürümüyor. Bir günde koordinatör imzası, 2 gün öğrenci işleri ve 3 gün böyle geçer.
          Öğrenci işlerinden aldığınız harçsız pasaport belgesiyle Emnüyet Müdürlüğü' nün yolunu tutarsınız. Biz tuttuk gittik, bir kalabalık ve bir o kadar gergin ortam. Meğer yeni sisteme geçilmiş, eskisi gibi kolay pasport işlemlerini halledemiyorsunuz. Biz gittiğimizde konuştuğumuz polis memurunun tepkisine sinir olmuştuk.  Adam,  Volkan Konak' ın şarkısındaki gibi aksi nalet :) Ters bir adam diyebilirim :) Bu arada bu işlemler için polisten laf dinlemeye de hazır olun. Biz gereken belgleri filan gösterdiğimizde memurun tepkisi şöyle; 'devlet size büyük kıyak geçiyor, harç parası almıyor' , malum biz birkaç şey söylesekte adamın fikrini değiştirmek zor bir de gergin ortam ve emniyettesiniz :) Yav  bu devlet başkalarına daha büyük kıyak geçerken gelmiş benden harç parası almadığı için mi büyük kıyak oluyor, neyse... Zaten günümüz biraz stresli oluyor. Sonrası gün parmak izi için geliyorsunuz. Parmak izi için sıra beklerken Umre' ye gidecek bir teyzeyle kısa bir muhabbetimiz oluyor. Nereye gideceğimizi soruyor, eğitim için Polonya' ya gideceğiz teyze diyoruz. Benim yeğenimde Amerika' ya gitmişti. Şeyy Polonya geri kalmış, iyi bir ülke değil mi?. Benim yeğenim Amerika' ya ordan İtalya' ya gitti  3 ay. Teyze, biz 9 aylığına gidiyoruz. Sonra bizde öyle ülke tercihi bile yoktu. Sanki bana sordular Zeynep Amerika' ya mı gitmek istersin Polonya' ya mı ? Hayret birşey , yaww teyze bırak bu işleri, kıyaslamayı, Umre' ye gideceksin zaten, değiştir kafayı. Neyse, Allah'tan parmak izindeki memur espirili. Birkaç tembihte bulunuyor, hatta pasaport işlemleri için sıra almaya  5' te gelin diyor. Sabah ezanla kalkın, namaza da başlayın bu vesileyle, mübarek iş yaparsınız diyor :) 
            Sabah 5 mi? Bu sıralar Umre ve hacı zamanı olunca, millet sabah ezanını kılıp Emniyet Müdürlüğü' nün yolunu tutuyormuş.Günde 60 işlem sınırı varmış sanırım. Bizimde malum acelemiz var pasaport konusunda, sabah 5:30 Emniyetin önündeyiz, meğer birkaç kişi sabah 3:30 da diğer birkaçı namazı kılıp gelmiş :) Emniyet Müdürlüğü 8:00 de açılıyor . O saate kadar bayağı uzun bir kuyruk oluşuyor. Bizde girdik, sıra alacağız bugün hemen işlemlere başlarız diye düşünüyoruz. Sıra almaya gidiyoruz ve sıramız sonraki gün saat 11:30. Hayırlı işler :) Birgün daha böyle gider. 
            Lütfen pasaport işlemlerinden zamanlama yapmayın bu bir başlangıç :) Biz tabi sonraki gün geliyoruz, ismimizi çağırıyorlar, polis memuru işlemimizi yapıyor. Polis memuru iyi Allah'tan gene bir laf söz dinlemeden, işlemlere başlıyoruz. Zümrüt' ün işlemlerini yapıyoruz sıra bana geliyor ama o biyometrik fotoğraf bilgisayardaki forma yerleşmiyor. Allahım yarabbim. Polis memuru deniyor deniyor olmuyor. Hay bu yeni sistemin... Yeni sistemde fotoğrafın yerleştiği alanda bir çizgi beyaz dahi olacak. Malum bu durumda tekrar fotoğraf çekilmemi istiyorlar. Aklıma hemen sıra olayı geldi, ben gene sıra alıp gelirsem birkaç gün daha geçer. Allah'tan memuru sen getir, işlemini yaparım diyor. Dönüyorum fotoğrafçıya çekiliyorum + eski fotoyu da yeniden boyutlandırıp çıkartıyoruz. Fotoğrafçılarda bu konudan şikayetçi çünkü fotograftan dolayı çok dönen var. Fotoğrafları aldım gittim. Bu sefer başka memura sevkedildim. İşlemlerime başladı, fotoğraf gene olmuyor. Yanındaki memura soruyor. Memurun tepkisi şöyle; 'olmuyorsa geri yolla'. Beynimde şimşekler çakıyor tabi. Olmuyor malum, başka fotoğraf veriyorum, gene sorun. Müdürüne soruyor işlemle devam ediyor ama hala fotoğrafın kesinliği yok, yandaki polis gene 'bu kadar uğraşmamız gerek, ben bunu diyeceğim küçük hanım kızacak ve kötü polis olacağım'. Sinirden gülüyorum :) Tamam sistemden kaynaklı onların birşey yapması da zor ama ortam gergin, zaten az önce kalabalıktan tartışma çıkmış. Başvuru yapanlar gergin, durmadan aksilik çıkıyor, aceleleri var, memurlar gergin, ben gergin. Polis memuru uğraşıyor, bir şekilde yapıyor. Aksilik çıkmaması için  dua ediyorum. Sonra Zümrüt' e telefon geliyor, pasaport için yatırdığınız makbuzda sorun var, meğer bankacı yanlış yatırmış, haydaa... Bir bu eksikti. Banka, vergi dairesi valilikte turluyoruz artık. İşlemleri hallediyoruz, herşey yolunda bir telefon, fotoğrafınız olmadı yarın yeni fotoğrafla tekrar gelin. Allahım... Sonraki gün farklı bir yerde çekilip gidiyorum. Artık emniyettekiler simamıza aşina olmuş, hala da bitmedi mi işlemleriniz soruyorlar. Nerde... Memur artık tanıdığından çağırıp hemen işlemime başlıyor, tabi fotoğraf ilk noktada yerleşmiyor, artık yusuf yusuf :) Nihayetinde oluyor ama bu sefer başka haber veriyor, arkadaşım Zümrüt'ün belge de de sorun çıkmış, foto çekilip gelecekmiş. Haber veriyorum, onun durumunu da tahmin ediyorum. Ben işlemleri hallediyorum. Umarım bir aksilik çıkmaz diyorum, eğer beni sonraki gün aramazlarsa sorun yok diye düşünüyorum. Aramadılar hala :)
            UFFFfff ne yazı yazdım pasaportla ilgili. Bunu okuyabilmişseniz tebrik ediyorum, yorulmamışsanız. Ama bu pasaport bir haftamı alıyor sadece başvurusu. Daha henüz bana pasaportum ulaşmadı. Yeni sistemde yani çipli pasaportlarda olay böyle malesef, pasaportunuzda 3-4 gün içinde kargo yoluyla elinize ulaşıyor.  Bana henüz ulaşmadı ama tedirginliğim gene bir aksilik çıkmasında. Artık evrak olaylarında herşeye ince ayrıntısına kadar dikkat eder oldum. Düşünüyorum da ben öğrenci olarak gidiyorum acaba normal vatandaş olarak gitsem nasıl olacaktı. Daha fazla mı sorun yaşardım??? Bu işlemler sizi vazgeçirme derecesine getiriyor açıkcası, şunu düşünüyorsunuz; ' Ya memleketin sana yetmedi mi? Otur, bırak,harcadığın paraya yap burda tatil' hahaa... Bu kadar zorluğa değer bir şey olacaktır inşallah. Şu an beni düşündüren vize, yani bakalım onda neler yaşayacağız. Hayırlısı...

Durum şu, resmi işlemler sinirlerinizi bozuyor. Memurlara deli oluyorsunuz bazen. Bankacısı, polisi, diğer tür memuru. Size yardımcı olanlarda oluyor tam aksi ordan oraya koşturanlarda. Bazıları gergin ortamda çalışırken bir kısmında iş yok, bilgisayarda oyun oynuyorlar. Onlar açısından olaya bakıyorum, günde bir sürü kişiye katlanıyorlar, kendi açımdan bakıyorum bende gerginim ama bana terslik yapmak zorunda değiller, onların stresini yaşamak zorunda değilim. Kısaca herkes stresli,  hal böyle olunca herkese bir terapi lazım :)

Pasaport(çipli) almayı düşünen Erasmus öğrencilerine;
  
1-Harçsız pasaport için öğrenci işlerinden dilekçe (aldıktan sonra vergi dairesinde mühürletiyorsunuz)
2-Pasaport (cildi için, harçı hariç kısım) için 138.00 TL yatırdığınıza dair banka makbuzu
3- 2 tane biyometrik fotoğraf (özellikle en çok sorun çıkan konu,dikkat edin)
4- Parmak izi (Bütün parmaklarınzın izinin olduğu belge)
5-Nüfus cüzdanının aslı ve fotokobisi
Bookmark and Share

4 yorum:

Berra Bayka dedi ki...

ayyy kuşum benim ya okurken ben fenalık gecirdim resmen sen ne yaşadın düşünemiorum .. nefret ederim bu prosedürlerden.. ben bi haftalık yurtdışı tatili istiyodum ama vazgeçtim uğraşamam hiç bu tür zırvalıklarla allah sana sabr versin hayırlısıyla bitseydi şu işlemler bi rahat nefes alsan sende yaa :))

Dijital Günlük dedi ki...

Gidene kadar nefes almak yok :) Yaw sistem değişikliğine rastlamak kötü oldu. Tahmin etmiştim tam yerleşmemiş bir sistem ister istemez sorunları da olur. Neyse, emniyetten ses çıkmadığına göre sorun yok :) Sen bana bakıp tatilden vazgeçme sakın,imkanın varsa :) Bu bir hafta uğraşma bana 2 yıllık bir rahatlık sağlayacak :)Bakalım, hayırlısı...

ZÜMRÜT ŞEN dedi ki...

BÜROKRASİ İNSANI ÇOK İSTEDİĞİ ŞEYLERDEN VAZGERİCEK DURUMA GETİRİYOR BİRDE DERMİNİ ANLATMANA DA İZİN YOK KARŞINDAKİLER AMİR MEMUR AMA HAKKIN YOK ZEYNEPCİĞİM BU ARADA YAZIYI SONUNA KADAR OKUDUM EMİN OL VE TEKRAR YAŞADIM AYNI ŞEYLERİ OYYYY ALLAH TEKRARINI YAŞATMASIN İNŞALLAH

Dijital Günlük dedi ki...

Vizeye hazırlan :) :)

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails