29 Haziran 2010 Salı

Amasya(daydım)

Birkaç gün önce güzel bir Amasya gezisi yapmak nasip oldu. Birgün de bayağı hızlı ve dolu dolu bir Amasya gezisi oldu açıkcası. Kuzenim yemin töreni için ailecek Amasya' ya gittik. İlk işimiz 15. Eğitim Tugay'ına gitmek oldu. 
O kadar çok asker ailesi gelmiş ki ve o kadar çok değişik yöreden insanlar vardı ki, Türkiye' nin çeşitliliği bu olsa gerek. Birçok toplulukta bulundum ama bu çok değişikti. İlk defa birçok yöreden insanı bir arada gördüm. Herbiri kendi yöresel özellikleri, kıyafetleri, dış görünüşleri ve konuşmalarıyla bambaşkaydı. Güzel ülkemin güzel insanları, umarım böyle bir çeşitliliği parçalayama, çıkarlar uğruna kullanmaya kimsenin gücü yetmez.Yemin törenine dair unutmayacağım şey, teyzemin askeri bando takımının aniden çalmaya başlamasıyla attığı korku çığlığı :) Yemin töreni vesilesiyle de fotoğraf çekme fırsatım oldu. Tören alnından görünen dağlar ve bulutlar çok güzeldi.
Yemin töreninden sonra Ziyaret Belediyesi' ne gittik. DSİ' nin ziyaret göleti yanında güzel bir piknik yaptık. Açıkcası Amasya' daki çoğu su çamurluydu, en temizini o baraj gölünde gördüm :) Piknik için güzel bir alan ve  ona göre de düzenleme yapılmış. İlk defa hayatımda büyük yeşil tırtılları orda gördüm. Bitkiyi hızlı hızlı nasıl giyordular öyle :) Tabi böcek türleri ilgi alanım olunca hemen şipşak ve inceleme :)
Ve nihayet Amasya merkeze gelebildik. Açıkcası Safranbolu evlerini andıran bir görüntüsü var. Yeşilırmak boyu yöresel evler dizilmiş. Bulunduğu yere Şehzade Caddesi deniliyor. Zaten Amasya'ya gittiğinizde rotanız şöyle olacak; bu cadde boyu yürümek ve Kaya mezarlarına tırmanmak. Özellikle kaya mezarlarının  ışıklandırmasıyla ve buna eşlik eden Şehzade Caddesi'mdeki evlerin görüntüsü ile gece manzarası bir başka güzelmiş.Tabi geceye kalamadığımdan görmek kısmet olmadı..Saraydüzü Kışla Binası'ndan yürüyüşünüz başlar. Hemen evlerin başlangıcında güzel bir şelale vardır, lakin doğal mıdır yapay mıdır tam bilmiyorum, bana doğal geldi. Yürüşünüz böyle başlar, faytonlar ve at arabaları yanınızadan geçer ve nihayetinde Tourist Information binasına gelirsiniz ve kaya mezarlarına tırmanışınız burdan başlar. 
Ben, iki kuzenimle birlikte gittim Kralkaya Mezarları'na. Taşlar çok yaygan ve belli bir noktadan sonra zaten herhangi düzgün merdiven yok, kendi çabanızla çıkıyorsunuz.Fazla koruma yok, o yüzden giydiğiniz ayakkabıya dikkat etmeniz gerek, kayarsanız soluğu Yeşilırmak'ta alabilirsiniz :) Kaya mezarlarında üzücü nokta, malesef bazılarının iç kısımları bilinçsiz mi desem yoksa barbarca isimler yazılıp, mahvedilmiş. Magaraların bazılarının dış kesimlerine de sprey boyalarla hafiften yazılar yazılmış. Malesef tarihi misarlarımızı korumasını bilmiyorum. Medeniyet beşiği bir ülkedeyiz ama biz korumak yerine zarar veriyoruz malesef.
Amasya'yı en güzel kaya mezarlarından görüyorsunuz. Amasya kalesine çıkma fırsatım olmadı ama eminim en süper Amasya manzarasını ordan görürdük.
Amasya en güzel destansı aşklardan birine de sahne olmuştur: Ferhat ile Şirin. Ferhat' ın Şirin için deldiği dağı görürsünüz mutlaka. Müzelerine gitme şansım olmadı, mumyaların bulunduğu bir müzeye sahipmiş.Ayrıca birçok tarihi mekan var. Bir günlük geziye ben bunları sığdırabildim açıkcası. Geliş vesilemiz askerimiz içindi. Onun vasıtasıyla Amasya gibi bir şehride görmek nasip oldu. Kısaca Amasya tarihi dokuya fazlasıyla sahip bir şehir  ama daha da geliştirilmeli. Bende bu gezi vesilesiyle uzun zamandır yerinden oynatmadığım pro olmasa da bana yeten fotoğraf makinele güzel kareler yakalama şansım oldum. Açıkcası uzun zamandır okul, yurtdışı işlemleriyle kafam çok dolmuştu ve bunalmıştım, bu gezi çok güzel oldu. İnsan uzaklaşınca sıkıntıları da geride bırakıyor bazen. Sonuç olarak; Kralkaya mezarlarını ve ordan da tüm Amasya manzarasını seyredip memleketime geri döndüm :)
Bookmark and Share

9 yorum:

Berra Bayka dedi ki...

harika fotograflar bayıldım hepsine ..askerleri görünce aklıma kardeşimin yemin töreni geldi :) ankaraya gitmiştik bizde ..çok duygulu anlardı o kavuşma anları..annemin kardeşim için yaptıgı onca yemek börek çörek,allahtan arabanın bagajı genişti:)

tabi bizim senin gibi gelmişken tarihi yerleri gezelim gibi bi durumumuz olmadı malesef..askerimize hayırlı teskereler diliyorum..senide istanbula bekliorum yurtdışına açılmadan bizede ugra :)

ayrıca foto çekimlerinide özlemiştik iyi oldu bu post ve devamınıda istiyorummm.. bol fotograflı olsun:)

Dijital Günlük dedi ki...

Teyzemlerde yapmışlardı bayağı Börekler,sarmalar,pastalar :)Tüm askerlere hayırlı teskereler, inşallah burunları filan kanamadan askerlerimiz memleketine geri döner(Türkiye'deki tüm askerler için)
Aksilik çıkmazsa Polonya'ya gitmeden birkaç gün İstanbul'u da gezmek ve sizleri görmek istiyorum.Ramazandan sonra bakacağız artık kuzum, iletişimi koparmıyoruz :) :)

Berra Bayka dedi ki...

aynen cnm iletişim kopmaz zaten de buraya geldiğinde bi yere bırakmıcam zaten bizde kalıcaksın sözüde almıştım hatta geçen konuşmamızda :) gelde bana da iş çıksın gezelim iyice :)

Dijital Günlük dedi ki...

İnşallah canım benim :) Güzel olacağı kesin zaten görüşebilirsek :)

Adsız dedi ki...

15. piyade er eğitim tugayı.vay be. o güzel şehre askerlik sebebiyle gitmiş olmayı sitemezdim. tadını çıkaramadım çünkü. tekrar gitmem lazım.

fotolar da tatlı olmuş. :)

Kırmızı Adam dedi ki...

Konuyla çok kötü fena alakasız olacak ama:

Blogumdan MİM yolladım sana... Ben de yeni öğrendim; öyle birşey varmış, bir de adettenmiş... Seni seçtim Pikachu. :)

Örf, adet ve törelerimiz gereği yazarsın artık 3-5 satır, hmm? :)

Selam ve sevgilerimle,
KIRMIZI ADAM

Dijital Günlük dedi ki...

Adam, keşke tadını çıkarabilseydin ama Bursa' dan sonra orası sana küçük gelirdi :) İnşallah bir gün tekrar gitmek nasip olur da benden daha çok gezer daha çok yer görürsün. Askerlik yerinin orası çıkması da şaşırtıcı olmuş,rastlantı iyiymiş :):)

Kırmızı Adam, bende senden farksız değilimdir mim konusunda, mimlenmedim hiç :) Bakıyorum hemen, teşekkür ederim.

"Ben de balbazarı seçmeye karar verdim" :))

ŞIKELLA dedi ki...

fotolar harika canım
imrendim :)

Dijital Günlük dedi ki...

Çok teşekkür ederim. İnşallah size de ilerde Amasya'yı görmek nasip olur :)

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails