16 Mart 2012 Cuma

El Yazısıyla Kişilik Analizi

Hemen temiz bir çizgisiz kağıt alıp içinizden geldiği gibi bir paragraf yazıyorsunuz ve analizine başlıyoruz demek isterdim tabi benim uzmanlık alanım olmadığından diyemiyorum ama gene de siz bir şeyler yazın :)
Nerden çıktı bu şimdi?
Çok çookkk yakınımda biri bir gün yazıma bakıp hakkımda bir şey söyleyince bende şaşırmıştım[aslında böyle ilginç şeyleri severim :)]... Hobbalaaaa nerden çıktı şimdi bu, nasıl biliyorsun dedim. O da öğrencilerin sınav kağıtlarını okurken bunun farkına varmış. Ufak araştırmalar ve bilgilerle, eee birazda edebiyat katarak  analizi yapınca acaba yazı falı mı baktırıyoruz dedim :) Birde uyarı aldım Zeyzey bu kadar dik yazma, biraz sağa yatık yaz bu kadar mantıklı biri olma :) hahahha... Daha sonra onun tanımadığı yabancı bir arkadaşımın bana gönderdiği karttaki yazısını da analiz edince ve söylediklerinin doğruluğunu düşünce gülümsedim ve bilmiş bilmiş gözlerimi açıp bence sen bunu geliştirmelisin dedim :)
 Ve hemen aklıma o an  birkaç yıl önce kitapçıda rastladığım bir kitap geldi. Netten araştırdım kitabı buldum 'EL YAZISINDAKİ SIR' . Arkadaşıma hediye etmek için kitabı aldım.  Daha sonra acaba başka kaynaklar var mı diye araştırdım ama yabancı kaynaklar buldum. Türkçe'ye çevrilmiş yabancı kaynak olmasına rağmen basımları tükenmiş malesef. Kendi çapımda araştırmalarıma devam ettim. Sizde araştırdığınızda karşınıza şu kelime çıkacak "GRAFOLOJİ". Grafoloji birçok alanda kullanılabiliyor, suçluların tespiti, psikolojik durum, işe alınacak bir eleman, beraber çalışacağınız kişi, eşiniz, çocuğunuz, arkadaşınız hatta sağlık durumuna kadar çözümlemek mümkün... Türkiye'de bu konudan çok fazla araştırma yok. Grafolojiyi araştırdığınızda karşınıza çıkacak isimlerden biri  Zeynep Bornovalı. Kendisiyle yapılan bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum. Grafolojiyle neler yapılabildiğini şaşırtıcı bir şekilde ifade ediyor.

Melih ARAT'ın El Yazısındaki Sır kitabını arkadaşıma hediye etmeden önce okuyayım dedim. Okuduktan sonra keşke kitabı okumadan, yazıların etkisinde kalmadan bir beyaz kağıda birşeyler yazıp kendi yazımı kendim analiz etseydim dedim. Şu an yazsam bile yazının etkisinde olacağımdan yazmadım ve en başta size bir paragraf yazmanızı tavsiye etmemin nedeni de buydu :) 

Kitapta nasıl yazı analizi yapacağınızı anlayabileceğiniz bir dille anlatıyor. Yazının analizi yapılırken kağıtta sağda solda, üstte ve alatta bıraktığınız boşluklara, yazının eğim yönüne, kelime ve satır aralıklarına, yazı boyutuna, harflerin bağlantılarına, açılara, hıza, kalem baskısına kadar herşey inceleniyor. Ayrıca imza analizi de yapılıyor. Kitapta sanatçıların, devlet adamlarının, ünlülerin ve suçluların yazıları da analiz edilmiş. Benim dikkatimi çeken bir şey de Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt'ın yazıları :) , yazılarında bile askeri disiplini düzeni görmek mümkün :)

Belki düşünüyorsunuzdur bir yazı bu kadar etkili midir? Belki sağla belki solla yazdım farketmeyecek mi? Farketmiyor, kitapta bu konuyla ilgili yapılan bir araştırmadan bahsediyor ve şöyle bir kanıya varılmış ;
"Berlin Üniversitesi'nde  William Preyer el yazısı, ağız yazısı, ters el yazısı, ayak yazısı, dirsek yazısı arasındaki benzerlikleri incelemiş ve hangi uzuv kullanılırsa kullanılsın, kişinin el yazısının temel özelliklerinin değişmediğini tespit etmiştir. Preyer'in çalışması 'el yazısı beyin yazısıdır' ifadesinin ortaya çıkmasına yol açmıştır." (Arat,2011,s.17)

Bu konuyla ilgili birkaç link ;

6 yorum:

Yasemin Kokulu Bir Hayat dedi ki...

cok ılgınc bı konu herkesın kendısıne aıt ozel bı yazısı var

Dijital Günlük dedi ki...

Yazılarda kişilikler gibi :)

Berra Bayka dedi ki...

hımm çok ilgimi çekti bu konu :) hemen yazı yazıp denicem ama kitap yok nasıl analiz etcez kuzum :)

Adsız dedi ki...

bu harika :) teşekkür ederim bilgiler için.

Dijital Günlük dedi ki...

Berra, kitabı okumanı tavsiye ederim yani analiz konusunda kitaptan birşeyler şeyleri yazmak istemedim. Ama verdiğim linklerden az çok analizini kendini yapabilirsin tabi uzmanları kadar yorumlayamayız :)

imza analizi dedi ki...

yazıdan değil ama imzadan analiz isterseniz sayfamı ziyaret edebilirsiniz: www.imzabilim.com. ben imzayı daha özel ve yoruma açık buluyorum.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails