1 Mayıs 2011 Pazar

Lublin(Lubelska) / 2016 Avrupa Kültür Başkenti Adayı

Lublin, Polonya'nın doğusunda yer alan bir şehir. Erasmus öğrenci olmanın bir güzel yani eğer bulunduğunuz ülkede diğer erasmus öğrencileriyle iletişimdeyseniz bu şehirleri gezmek ve konaklamak daha kolay olur. Bizde erasmus vasıtasıyla tanıştığımız biz arkadaşımızı ziyaret etmek hem de Lublin'i görmek için bir Cumartesi akşamı yola çıkıyoruz. Yaklaşık 4 saat bir tren yolculuğundan sonra Lublin'deyiz.
Lublin Rzeszow'a göre daha büyük ve gelişmiş. Polonya'daki şehirlerin hemen hemen bir çoğu birbirine benzer. Aynı tarz kiliseler, aynı alışveriş merkezleri, aynı ev mimarileri... Pek farklılık göstermez. Lublin'de bize çok yabancı gelmiyor bu yüzden. Lublin'de bir gün geçiriyoruz.
Ve o günde Lublin Kalesi'nden gezimize başlıyoruz. Hemen kalenin karşısında aynı mimaride yapılmış bir grup ev yer alıyor.Lublin fotoğraflarında sıklıkla karşımıza çıkan alandır.Bir hikayesi de vardır da o hikayeyi tam olarak bilmediğimden bahsedemiyorum şu an :)
Lublin Kalesi'ni Old Town'a bağlayan köprüden geçiyoruz ve karşımıza bir alan boyu antika kitap, şamdan,dantel, para her türlü eşya satan seyyar antikacılar çıkıyor.
Dikkat çekici diğer şey ise evler. Her evin üzeri farklı renk ve resimlerle süslenmiş.
Bu alanda dolandıktan sonra Lublin Krakow Kapısı'ndan Lublin'in diğer sokaklarına geçiyoruz.
Lublin 2016 Avrupa Kültür Başkenti adayı ve Lublin'in birçok yerinde bununla ilgili afişler ve görseller görmek mümkün.
İstanbul'u düşünüyoruz, Lublin ile kıyaslanamayacak bir yer ve Lublin gibi bir şehrin bu ünvanı hak edip etmediğini tartışıyoruz.
Daha sonra üç papazın peşine takılıp bir mezarlığa giriyoruz. Mezarlıktan çıkarken elime aldığım kırmızı gül ve kızların kırmızı mezarlık gülü üzerine yaptığı kehanetlerden sonra, mezarlığa geri dönüp gülü bir mezarın üzerine bırakıp geri dönüyorum.
Lublin'i bir pazar günü çok fazla keşfedemesekte, büyük çoğunluğunu görüp, otobüsle Rzeszow'a yol alıyoruz sallana sallana... Malesef daha çok tren kullanıldığından  otobüsler ve yollar çok gelişmiş değil.

Lublin'e gidecek erasmus öğrencileri için yurtlar konusunda küçük bir not;
Biz Lublin'e gittiğimizde Lublin University of Technology(Politechnika Lubelska) 'nin yurtlarında kaldık.Yurt odaları 3 kişilik ve küçük bir lavabo odalarda bulunmaktadır. Fakat tuvalet ve banyolar koridor ikişerli üçerli yer almakta, kısacası tüm koridordakilerle ortak kullanım ve ortak bir mutfakta bulunmaktadır. Yurtlar karmadır, kız erkek karışık.Yurtlar hemen üniversitenin yanında yer almaktadır.

9 yorum:

Elif dedi ki...

Çok yakın bir arkadaşım erasmusla Lublin'de şu an. Ona olan özlemim artmışken bu yazıyı okumak hoş oldu teşekkürler paylaştığınız için :)

Dijital Günlük dedi ki...

Arkadaşınız için gerçekten güzel bir yurtdışı deneyimi olacak,özellikle Avrupa'da dolaşma konusunda çok iyi olacağına eminim.İnşallah erasmus sürecini başarıyla tamamlayıp Türkiye'ye döner ve sizde özleminizi giderirsiniz :)

ezgi uslan dedi ki...

Business Administration okuyorum Turkiye de ve Lublin University of Technology ye erasmusla basvurmak istiyorum.Ders isimleri cok farkli bu yuzden napicami sasirdim gercekten.Ayrica bolumume gore universitenin egitimi nasil?Genelde muhendislik ogrencileri tercih ediyo sanirim?Cevap verirseniz cok sevinirm..

Dijital Günlük dedi ki...

Ezgi, açıkcası Lublin'deki üniversite hakkında bilgim yok. Ziyarete gittiğim arkadaşımda Politechnika Lubelska'da makine mühendisliğinde Erasmus öğrencisiydi. Orda tanıştığımız arkadaşlarda farklı mühendislik bölümlerinde okuyordu. Açıkcası senin alanında biriyle tanışmadım.

birsen dedi ki...

ben orada busıness adminastratıon okuyan biri olarak cevap vereyim:) bizim bölümümüz bilgi agırlıklı oldugu ıcın cok fazla bısey beklemee cok ileri sewiyede dersler işlenmiyor fakat gidip görmen sana cok sey katacaktır buna emin olablirisin ezgi..eger egitmenlerin mail adreslerini bulabılırsen ün,versitenin sayfasından onlara mail atıp istediğin konuda yardım isteyebilirsin ;)

Adsız dedi ki...

Lublin de türkiyeden gidecek olan kız öğrencilerin yurtların haricinde konaklamak için başka alternatifler varmı? mesala halen oralarda olupda ev kiralayarak kalanlar varmı? Bilgisi olanlar paylaşırsa memnun olurum..

Adsız dedi ki...

Bu yaz bende staj için Lublinde bulunacağım ulaşım için kolay ve ucuz rotalar hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

:)SER dedi ki...

şu anda lublinde university of technology de okuyan biri olarak söylüyorum evet arkadaşlar,yurt dışında kalabiceğiniz flat diye tabir edilen oda kiralama muhabbeti var fiyatları ortalama yurtla aynı.bunun dışında arkadaş bulup,eşyalı eve de çıkabilirsiniz.dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da fiyatlar evin büyüklüğüne ve yerine göre farklılık göstermekte.ben şahsım adına yurtta rahat edemediğim için flatta kalıyorum.çok çeşitli etnik kökenli ev arkadaşlarım var oldukça eğlenceli geçiyor hayat:) erasmusu şiddetle tavsiye ediyorum

Adsız dedi ki...

mrb samet bnde aynı okulda okuyorum ve yurtta kalıyorumv.bu dönem geldim ve hiç rahat deilim yurtta ev bulabilirmiyim...

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails