29 Mayıs 2010 Cumartesi

Gerçek Bir İnsan / Gunilla Gerland ve Otizm

Sene (sanırım) 2005, fakültenin kütüphanesinde okunulması imkansız kitapların arasında (okunacak çok kitap yoktu o zaman ve çoğu eski)  rastladığım bir kitaptı 'Gerçek Bir İnsan'. Açıkcası içeriğinin nasıl olduğu konusunda fikrim yoktu, yeni olması dikkatimi çekmişti. Kitabı incelediğimde konusu değişikti. Otizmli bir bayanın hikayesini anlatıyordu. O zaman otizmin ne olduğunu bende pek bilmiyordum açıkcası (günümüzde de birçok kişi bilmez gene). Kitabı okuduktan sonra kafamdaki çoğu şey değişti. Çok farklı bir bakış açıları vardı, Gunilla' nın hayatından anladığım buydu. Hatta çocukluğundan bahsederken, arkadaşlarının onu dövdüğünü ve ağlamadığını, bu seferde daha çok dövdüğünü  gene ağlamadığını söylüyordu. Çünkü diyordu acıyınca ağlamam gerektiğini bilmiyordum, ağlamak ne demek? Gunilla' dan istenen normal bir birey olmasıydı.Bunu şöyle ifade ediyordu "Herhangi bir çocuk olamıyordum sadece herhangi bir çocuk olmaya çalışan ben oluyordum' ve 'Herhangi bir çocuk olacaktım, ben ben olmayacaktım.'
Bu açıdan otizmli insanları tekrar tekrar düşünelim. Gunilla' nın kendi dünyasından normal bireylere bakışı otizmli bir insanı çok iyi anlatıyordu. Özellikle normal bir birey olmaları konusunda uğraşılması belki de onların canlarını acıtan en kötü şeydi. Bu konuda böyle bir kitap daha yoktur sanırım. Otizimli bir bireyin bakış açısından kitaptakiler bizlerdik aslında ve normal bir birey olmasını istiyorduk  ve Gunilla  da gerçek bir insan olmak istiyordu. 'Hayatımda kendimi bildim bileli iki dileğim vardı: Kendini anlamak ve gerçek bir insan olmak' .Peki, gerçek bir insan olmak normal bir bireye mi dönüşmek? Birçoğumuz farketmese de biz bunun için uğraşıyorduk.(Peki, biz ne kadar normaliz?) Onlara kitabın başında Gunilla' nın de dediği gibi şu ifadeyi veriyorduk belki de 
"Eğer onlar altın olarak yaratıldılarsa, ben tenekeydim"
 Sadece otizmli bireylere değil, biz engelli insanlarımıza da böyle yaklaşıyorduk ama atladığımız bir nokta vardı; birçoğumuz sıradan bir insanken, onlar sahip olduğu daha farklı yetenekleriyle sıradanlıktan çıkıyordu.

Kitabın arka kapak yazısı;
Kendinizi hiç başka bir gezegenden gelmiş gibi hissettiniz mi? Aynı evde, aynı dünyada yaşayan insanların, sizin iki boyutlu gördüğünüz dünyayı üç boyutlu gördüklerini ve sizinkinden farklı bir dili konuştuklarını anlayıp "onlar gibi", "gerçek bir insan" olmak için tüm benliğinizle çabaladınız mı? Bu tür bir yalnızlığın nasıl bir şey olabileceğinizi düşündünüz mü hiç?

Gerçek Bir İnsan bu yalnızlığın öyküsü. Bu öyküyü, uzun ve yorucu bir tedavi sonucunda bir parça da olsa normal yaşama uyum sağlayan otizmli bir "hasta" nın Gunilla Gerland' ın ağzından yalın ve çarpıcı bir şekilde dinlerken, hasta ve sağlıklı olmakla normal ve anormal olmak arasındaki ince çizginin ayırdına varıyoruz..Gunilla Gerland, gerçek Bir İnsan'la, ilk kez, yaşayan ve bilen biri olarak, otizmin gizemli ve yabancı dünyasının kapılarını bizlere açıyor.

Mutlak not: Kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye edeyiyorum. Farklı olduğunu düşündüğünüz bir bireyin gözünden dünyayı görmeye çalışın ve alttaki videoyu da (kesinlikle) izleyin!





Bookmark and Share

4 yorum:

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım benim kitap ilginç görünüyor.Bu kitabı okumak isterim.Okumak içinde not aldım.Video ise çok eğtici.Teşekkürler.
Sevgiler:)

Dijital Günlük dedi ki...

İlginç bir kitap. Kitabı bulabilirsem tekrar okurum, bu sefer daha bilinçli okurum hatta :) Tavsiyemdir! Umarım okuduğunda beğenirsin.Videoyu da gerçekten güzel hazırlamışlar. Herkes blogunda paylaşabilir ve onlara destek olabilir :)

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım ya bu videoların indirimini beceremedim bir türlü.Bu konuda yardımcı olurmusun bana?
İyi geceler...

Dijital Günlük dedi ki...

Blog mail adresine, videonun kodlarını yolladım Şanslı, onları açacağın konuya ekleyebilirsin. İndirme ve yükleme yapmadan kolaylıkla ekleyebilirsin. Duyarlılığın için teşekkürler!

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi bölümde yer alan seçeneklerden birine sahip değilseniz,ilk kez bir bloga yorum yazacaksanız;
Ad/URL seçip, adınızı ve facebook, twitter, blog ya da site adresini url kısmına yazıp, yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ya da anonimi seçip,isim belirtmeden de düşüncenizi belirtebilirsiniz.
Şimdiden YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!

Related Posts with Thumbnails