13 Kasım 2010 Cumartesi

Faili meçhuller ve Medya...

Yeni bir Lisan-ı Hal çalışması...
Bookmark and Share

11 Kasım 2010 Perşembe

Łańcut

Üniversitenin erasmus öğrencileri için düzenlediği diğer bir gezi de Łańcut' a idi (okunuşu; vansut). Her zamanki gibi şatoyu gezmek için ikiye ayrıldık; İspanyollar ve Türkler :) Bu sefer rotamız Ukrayna sınırına doğruydu :) Şatonun tarihi orta çağa kadar dayanmakta ve tek bir aileye ait. Şato  Stanisław Lubomirski  için yapılmış. Kendisi bir dük.
Şatonun alanı gerçekten çok büyük. Şatonun içinde o kadar çok oda var ki, hatta Çin ve Türk odaları da bulunmakta...Bütün odaları gezemiyorsunuz. Belli bir alan ziyaretçilere açık, bazı odalar özel ve gizliymiş ... Kılavuzun deyimiyle 'secret' :) Herşey için ayrı bir oda var, hatta bir konferans salonu ve bir tiyatro bile var.

Polonya' nın Kurtuluşu ve Bayramlar...

Ne kadardır Polonya' dayım, yaklaşık bir buçuk ay olmuş. Bu süre zarfında 2 bayram gördüm. Bir tanesi 1 Kasım Azizler Günü (All Saints' Day)... Aslında çok farklı adlarla da anıldı, Cadılar Bayramı(31 Ekim gecesi- Halloween/ Mutlaka o gün Cadılar Günü partisi var) ya da Ölüler Bayramı...  1 Kasım' da insanlar mezarlara bol bol çiçek ve mum koyuyorlar. O gün çok merak etmiştim, hatta akşama doğru mezarlık ziyareti yapıp o görsel şöleni görmek istedik. Fakat bize yakın mezarlıklarda çok az katılım varmış, o yüzden çıkmadık. Azizler Günü' nün 2. günü yanlışlıkla bindiğimiz otobüsle Rzeszow' un bilmediğimiz mekanlarına yol alırken gördüğümüz mezarlık gerçekten şahaneydi. Hele de akşam görüntü çok güzel oluyor. Lakin fotoğraflama şansımız olmadı. Polonya, Avrupa' nın en Katolik ülkesi ve dini konulara dikkat ediliyor. Parkta ya da yol üstünde bir ayin yeri, ya da önünde mumlar yanan bir haç görebilirsiniz.
Wikipedia' de yer alan Polonya' da Azizler Günü çekilmiş bir fotoğraf ;
Bugün de 'Polonya' nın Kurtuluşu' ( Independence Day-11 Kasım). Polonyalıların bayramını kutlarım :) Sabah kalkıp pencereden baktığımda evlerin balkonlarında asılmış Polonya bayraklarını gördüm. Ama bu güne özgü farklı etkinlik oldu mu, oluyor mu bilmiyorum. Tek bildiğim her yer kapalı. ve 2 gün tatil :)

Krakow

Tuz madeninden sonra ikinci mekan Krakow :) Polonya' nın en eski şehirlerinden ve eski başkenti. Gerçekten çok güzel bir şehir. En çok sevindiğim nokta bulunduğum yere yakın olması ve sık sık gitme şansımın olması :) Krakow sokaklarında dolaşırken yeni şeyler görmek keşfetmek gerçekten çok güzeldi, tek kötü yanı hızlı bir gezi olmasıydı.
Fakat kılavuzumun anlatımı, sempatik tavırlarıyla daha güzel oldu desem yeridir :) Her zamanki gibi 2 gruba ayrıldık. Türkler, Romanya ve Macaristan' dan gelen erasmus öğrencileri bir grup, diğer grupta İspanyollardı  :) Otobüsten inip, ismini bilmediğim köprüden alttaki şatoya doğru yol aldık... Böylelikle Krakow gezimiş başlamış oldu.
Related Posts with Thumbnails